Започват обученията на членовете на СИК тази събота и неделя в Добрич

Всеки участник в обученията ще получи възнаграждение в размер на 40 лв.

Започват обученията на членовете на СИК тази събота и неделя в Добрич

Утре, 21 октомври, започват обученията на членовете на СИК в Добрич. Те ще се проведат в сградата на Концертна зала „Добрич” (Органова зала), а в тях участие могат да вземат всички членове, независимо от това каква позиция заемат. За секциите под номер 1 до 43 обучението ще стартира в 14.00 часа и ще продължи до 16.00 часа. Следващите секции ще могат да се обучава в неделя от 10.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. 
Всички участвали в обучението ще получат еднократно възнаграждение от 40 лв. Важно уточнение е, че тези средства ще се получават срещу подпис на лицето за участие в обучението и ще се изплащат при получаване на парите за участие в изборите. По думите на председателя на ОИК Добрич Цонка Велкова е препоръчително всички да участват в тези обучения, защото СИК са от 7 до 9-членни, което означава, че обученията се отнасят за много хора. „Всеки един трябва да присъства на обученията. Има нови моменти, местните избори са по-специфични заради това, че тук е залегнал и принципът за уседналост, както на кандидатите, така и на избирателите. Ще наблегнем на СИК да съблюдават попълването на протоколите“, посочи Велкова. Тя изрази надеждата си протоколите да бъдат перфектни, защото колкото по-добри са те, толкова по-бързо ще става и отчитането на резултатите. 
СИК в Добрич към момента са 130.  Очаква се да излязат и заповедите на ръководителите на специализираните институции за сформиране на СИК. Това са МБАЛ Добрич, следственият арест, Домът за стари хора в Добрич и др. Сформирана е и една подвижна избирателна кутия за хората с трайни увреждания. Председателят на ОИК Добрич Цонка Велкова информира, че срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна кутия е удължен до 23 октомври. Засега желаещите в община Добрич да гласуват по този начин са 13. 
Цонка Велкова информира още, че се очаква да пристигнат и демонстрационни машини в област Добрич, като тя се надява да могат да разчитат на една машина и за дните на обученията. След това ще бъде организирано и демонстрационно гласуване за жителите на Добрич.