Нина Ставрева: Ситуацията в Община Каварна е тъжна и безперспективна и е време това да се промени

Нина Ставрева е кандидат за кмет на Община Каварна, издигната от МК "Българска прогресивна линия", "Левицата!", "Български възход" и ДПС и с подкрепата на ПП "МИР" и ПП "Партия на зелените"

Нина Ставрева: Ситуацията в Община Каварна е тъжна и безперспективна и е време това да се промени

Как оценявате настоящата ситуация в община Каварна? Как се развиваше общината през последните четири години, каква беше посоката и какви са постигнатите резултати?



С две думи ситуацията в община Каварна е тъжна и безперспективна. Това е моята оценка за изминалите четири години. Имам достатъчно много причини, за да го твърдя. Основният проблем тук е липсата на диалог с кмета и общинската администрация, както и отношение към хората, което винаги е било приоритет за мен. Нищо съществено не се случи тук, защото изминалите четири години бяха отдадени на реваншизъм, непрекъснато оплакване от „тежкото“ наследство, закрити две училища и две детски градини, унищожен спорт, след като Каварна не си получи титлата „Европейска столица на спорта“ и много други. Културният календар също пострада сериозно. И като говоря за т.нар. тежко наследство, нека да уточня, че има официален доклад на Агенция за държавна финансова инспекция, който беше възложен от Елена Балтаджиева и именно в него се посочва съвсем ясно, че задълженията на Община Каварна всъщност възлизат на около 1.2 милиона лева, а не тиражираните близо 4 милиона лева. Повече от половината от тези малко над 1 милион лева  бяха задължения към претоварната станция в Балчик, защото имахме спор с Община Балчик и отказвахме да плащаме за несвършена работа, тъй като сепарацията беше много под нивата, изискуеми по закон.  

Тук логично идва въпросът каква е финансовата ситуация в Общината? Какво ще завари следващият кмет? 

Твърденията на Елена Балтаджиева, че тя е стабилизирала финансово Общината и следващият екип ще работи спокойно са напълно неверни. Всъщност наследството е от един кредит от фонд „Флаг“ от 14 100 000 лв. за изпълнението на два инфраструктурни проекта. Тоест, очаква ни ежемесечно плащане от близо 100 000 лв. на месец, които трябва да се заделят от приходите в общинския бюджет. Това е голяма тежест, с която обаче няма да се справя Елена Балтаджиева, защото аз съм убедена, че тя няма да е следващият кмет. 
През целия мандат 2015-2019 г. ние имахме ангажимент с облигационен кредит от предишния мандат, който погасихме и Елена Балтаджиева нямаше никакви кредитни задължения към такива институции. Сега обаче тя оставя на наследниците си заем от над 14 милиона лева.

Когато използвате думата „безперспективна“, как бихте могли Вие като кмет да я превърнете в перспективна?

По време на кампания всички кандидати говорят за проблемите и че ги познават. Важното е да знаем решението на тези проблеми. До ситуацията в момента и думата, която съм употребила, съм стигнала на базата на личните си впечатления, от разговорите си с хората, с представители на бизнеса, от контактите ми с инвеститорите, които също използват думата безперспективна. По време на кампания едно от основните послания е как ще задържим младите в Каварна, как ще отворим нови работни места, само че всичко това се осигурява от инвеститори, които да имат реални инвестиционни намерения и да успеят да ги реализират на територията на общината. Именно те казват, че всяко едно инвестиционно намерение или всеки бизнес трябва да има предпоставки за реализирането им. Тези предпоставки са предимно спокойствие, сигурност и предвидимост. Тоест, те трябва да имат яснота какво ще се случва в тази община през следващите пет, десет и повече години. Ако за едно разрешение за поставяне, се чака по 8-10 месеца, за разрешение за строеж периодът е от поне две години, то за каква сигурност можем да говорим! Аз вече имам опита от спокойната работа с бизнеса от мандат 2015-2019 г. и винаги съм заявявала, че в лицето на местната власт не само бизнеса, но и жителите на една община трябва да усещат подкрепа, сигурност и съдействие. Така съм действала като кмет преди години, така ще продължа и в следващия мандат, ако хората в община Каварна ми гласуват доверие.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!