Нина Ставрева: Всички реализирани проекти през този мандат са изготвени и подписани от мен и моя екип

Кандидатът за кмет на Община Каварна Нина Ставрева за оставеното от нейния мандат наследство, възлизащо на повече от 16 милиона лева безвъзмездно финансиране за важни инфраструктурни проекти

Нина Ставрева: Всички реализирани проекти през този мандат са изготвени и подписани от мен и моя екип

Всеки човек, който вече е имал отговорността да заема поста, за който отново се кандидатира, трябва да го направи със самочувствието и увереността, че мандатът му е бил успешен. Какво успяхте Вие да постигнете през 2015-2019 г., когато бяхте кмет на Община Каварна?



През този период заедно с моя екип работихме упорито, последователно и безкомпромисно, за да отстояваме позицията, за която говорихме през цялата ни тогавашна кампания - в полза на обществото. Успяхме да реализираме открито управление и отношение към хората, което беше и наш слоган и смело мога да твърдя, че положихме началото на един коректен и отворен към хората на община Каварна модел на управление.

Трябва да си призная, че през 2015 г. все още ми липсваше увереност заради липсата на административен и управленски опит, но го компенсирах с огромното си желание за работа. Познавах обществените процеси и проблеми на общината и заедно с екипа си успяхме много бързо да положим началото на новия модел на управление. Още в началото на 2016 г. подготвихме пет проекта по програмата за „Развитие на селските райони“, свързани с реконструкция на улична и общинска пътна мрежа, водопроводи, спортна площадка, ремонт на най-голямото училище в община Каварна. Впоследствие бяха подписани и договорите по тези проекти – реконструкция на водопроводната мрежа в селата Видно, Септемврийци, Белгун и Българево; рехабилитация и реконструкция на отсечката от Община Каварна към КК „Иканталъка“ от почти 11 км; реконструкция на две улици в с. Божурец и ул. „Сава Ганчев“ в гр. Каварна; пътната отсечка от Каварна за село Раковски и др. За реализирането на тези проекти бяха осигурени близо 16 милиона лева. Тук трябва да уточня, че изпълнението им стартира почти в края на моя мандат и приключи по времето на управлението на Елена Балтаджиева. Тоест, всички реализирани проекти през мандат 2019-2023 г. бяха подготвени и подписани с Държавен фонд земеделие от мен и моя екип.

Какво постигнахте по отношение на социалната политика в Община Каварна? Как Вие и Вашият екип помогнахте на хората да живеят в по-добра социална среда?

Още по време на кампанията преди местните избори през 2015 г. с моя екип си бяхме поставили седем основни приоритета, по които да работим. Още в края на управленския ни мандат имах самочувствието, че всички те са с печат изпълнено. Един от тези ангажименти беше да се осигури безплатно посещение на децата в Община Каварна в детските градини и яслата. Всички говорим за демографския проблем, но той не може да се реши без реални действия в тази посока. Тогава ние бяхме една от пилотните общини в страната, която го направи и виждате, че вече в цялата страна е така.

Друг мой приоритет бяха уязвимите групи, а това освен децата, са и възрастните хора. Работихме по всички възможни програми на Министерството на социалната политика. Увеличихме капацитета на социалния патронаж в Община Каварна. По отношение на достъпа до здравеопазване и качествено и навременно лечение за жителите на общината бях поела ангажимента за създаването на т.нар. зелена линейка за хората по селата. Тя посещаваше веднъж месечно всяко село С д-р Тасков, който беше управител на Общинската болница  Каварна тогава, създадохме изключително ефективна кампания за превенция на социално значимите заболявания. Осигурихме безплатни прегледи при водещи специалисти, които идваха в Каварна. Винаги говорим за важността на превенцията и аз наистина вярвам в нейната ефективност. Това отново беше реална грижа за хората и смятам, че тя беше оценена от тях.

Един от начините за повишаване на стандарта на живот на хората и задържането на младите е привличането на инвестиции. Успяхте ли да осигурите такива?

Факт е, че инвестициите са много важни, защото те са тези, които осигуряват реалните работни места. Секторите, които формират икономиката в нашата община, са туризъм и земеделие. В сектор туризъм, особено през летния сезон, заетостта е огромна. Гордея се, че през моя мандат успяхме да увеличим пет пъти легловата база на територията на община Каварна. Направихме доста инвестиции по морската част на Каварна, придадохме съвсем различен облик на морската зона, на градския плаж, изградихме нов водопровод там, плажната ивица стана приветливо и красиво място. През мандат 2015-2019 г. Община Каварна беше на първо място по външни инвестиции в цялата област Добрич, разбира се, благодарение и на ветрпарковете. Всеки инвеститор е добре дошъл в Каварна, но ще припомня, че за да има инвеститори, трябва да има предпоставки за тях – спокойствие, сигурност и предвидимост. Тези три предпоставки могат да бъдат изцяло осигурени от местната власт и ние сме доказали, че можем да го правим и ще го направим отново!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!