Ученици от Шабла работиха заедно в STEAM семинар по морски теми

Гости на събитието са началници, директори, експерти от РУО, гр. Добрич, РИОСВ, Басейнова дирекция Черноморски район, Институт по океанология от гр. Варна, СУ „Асен Златаров“, ЗОЦ, гр. Шабла, родители и общественици

Ученици от Шабла работиха заедно в STEAM семинар по морски теми
На 26 октомври в НЧ „Зора 1894“ се проведе ученически STEAM семинар в рамките на организирания от Община Шабла Образователен форум „Нашето Черно море“.
Участие взеха 20 ученици от гимназиалните класове на СУ „Асен Златаров“ Шабла. Работиха по три теми – Показатели на морската вода, Качество на водите за къпане и Състояние на морските екосистеми. Те са разделени на четири екипа :„Граждани“, Неправителствени организации“, „Институции“, „Европейски институции“, като всеки екип разглежда различни страни и проблеми по темите.
Водещ на семинара е Нели Райчева, главен експерт в Общинска администрация Шабла. 
В семинара са използвани интерактивни карти, модели със стойности на различни показатели на Световния океан, върху които учениците говорят за значението на мониторинга на морската вода. Участници и гости дебатираха върху формулирани от учениците проблеми, свързани с качествата на морската вода. Експерти разясняваха и допълваха възможни решения.
След семинара е представен проектът на победителите в общинския конкурс „Виртуален тур на Шабленското крайбрежие – от Дуранкулак до Тюленово“, Станислава Николова на 16 г. и Теодора Костова на 15 г.
В конкурса за „Дигитален афиш“ участваха 25 ученици от СУ „Асен Златаров“.
Победител е Симона Люцканова от 12 клас. Нейният проект ще бъде отпечатан като официален афиш на Образователния форум. На второ място журито класира Станислава Николова от 9 клас. Третото място се присъжда на Йоанна Милкова от 12 клас. 
В конкурса за „Виртуален тур на Шабленското крайбрежие – от Дуранкулак до Тюленово“ участваха четири проекта. Победители са Станислава Николова на 16г.  и Теодора Костова на 15 г. Техният проект ще бъде качен на сайта на Община Шабла. На второ място журито класира проекта на Симона Люцканова на 18г. и Йоанна Милкова на 17 г. Третото място се присъжда на Ивайла Иванова на 16 г. Борис Йорданов на 15 г. и Сиана Илиева на 15 г. получават поощрителна награда.