Прокуратурата в Добрич образува едно досъдебно производство, свързано с изборни нарушения

От 20.10 до 29.10 2023 година Районната прокуратура в Добрич е работила по 50 преписки, като до този момент има едно привлечено лице като обвиняем

Прокуратурата в Добрич образува едно досъдебно производство, свързано с изборни нарушения

Е.И.А. на 49 години е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, образувано по чл. 167, ал.1 от НК, който гласи: „Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран или да гласува на референдум или да участва в подписка за произвеждане на референдум, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева“, съобщават от Окръжната прокуратура в Добрич.



От 50-те преписки, по които са работили прокурорите от Районната прокуратура в Добрич, има 26 отказа за образуване на досъдебни производства.

12 преписки са изпратени по компетентност в Софийска градска проукратура, тъй като касаят кандидати за кметове или общински съветници, които се ползват с временен имунитет за периода на предизборната кампания. Тепърва ще стане ясен резултатът от проверките.

6 от преписките се проверяват в момента, а по 4 се очаква произнасяне на прокурорите.

1 от преписките е изпратена по компетентност в община Тервел.