Под 30 на сто е избирателната активност в Добрич

Изборният ден приключи във всички общини на Добричка област

Под 30 на сто е избирателната активност в Добрич

29.96% е избирателната активност, с която приключи изборният ден в областния град Добрич. За сравнение с предходните местни избори през 2019 година, на първия тур активността в Добрич е била 39.32%.



4 са жалбите подадени в изборния ден, които са свързани с нерегламентирано поставяне на агитационни материали, недопускане упражняване на правото на вот и такива, свързани с нарушаване на изборното законодателство според жалбоподателите.

С по-ниска активност от предходните местни избори приключи изборният ден и в община Добричка. Ако през 2019 година тя е била 57.22%, то сега активността е 54.26%. 

5 жалби са постъпили в ОИК Добричка - за съмнения за контролиран вот, нарушаване на тайната на вота, както и за саморазправа на един от кандидатите за кмет на кметство с опонента си.

46.76% е избирателната активност в община Шабла. Там денят премина спокойно, без жалби за нарушения.

По-малко от половината от имащите право на глас са отишли днес до урните в община Тервел. Изборният ден приключи с 49.55% избирателна активност, която и тук е по-ниска от местните избори през 2019 година, когато своя глас са дали 57.98% от жителите на общината.

С 42% избирателна активност приключиха изборите в Генерал Тошево. На последния местен вот 53.6% от хората са отишли до урните. Най-много подадени сигнали за нередности са подадени в ОИК Генерал Тошево. Постъпили са жалби за провеждане на агитация, грешно сгънати бюлетини, агитационни плакати, поставени близко до секционни избирателни комисии и други.

Наблюдава се спад и в активността на балчиклии в сравнение с изборите от 2019г. Ако тогава 58.45% от хората са дали своя глас, то днес 50.99% са го направили. ОИК Балчик е получила сигнал за кмет на кметсво, стоял близо до секционна избирателна комисия със списък в ръка и отбелязвал нещо в него. Други подадени жалби са за агитация и отнета възможност на гласоподавател да даде вота си.

В Каварна изборният ден също не е минал съвсем гладко - жалбите в ОИК са свързани с контролиран вот и онлайн агитация. 46.81% е избирателната активност в общината, отново по-ниска от предходните местни избори, когато активността в края на изборния ден е била 50.73%.

Еденствено в най-малката община в областта, Крушари, днес отчитат по-висока избирателна активност спрямо предходните избори. През 2019 година тя е била 62.51%, а днес до урните са отишли 71% от имащите право на глас.