Образувани са 4 досъдебни производства в изборния период, двама са привлечени за обвиняеми

За това информира окръжният прокурор Радослав Бухчев

Образувани са 4 досъдебни производства в изборния период, двама са привлечени за обвиняеми

Окръжна и Районна прокуратура – Добрич в периода на предизборната кампания, са работили общо по 81 сигнала, 31 от които са територията на община Каварна – над 38 % от общия брой. Във връзка с проверката по тези 31 сигнала са снети общо 113 сведения и са издадени и връчени 47 предупредителни протокола по Закона за МВР.  



Както Добрич Онлайн съобщи по-рано,  е образувало 1 досъдебно производство за престъпление по чл.167, ал.2 от НК. Първоначално обвиняемият е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР, а впоследствие наблюдаващият прокурор е задържал лицето за срок до 72 часа с цел определяне на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража от районния съд в Каварна. 

При проверка на сигналите от наблюдаващите прокурори първо се установява дали съответната прокуратура е компетентна да разгледа сигнала. Ако не е – се изпраща на съответната компетентна прокуратура. Така например с оглед имунитета на кандидати за кметове и за общински съветници, когато сигналите са насочени срещу такива лица, те се изпращат по компетентност на Софийска градска прокуратура. На СГП по този повод са изпратени общо 20 преписки. Има случаи, когато сигналите се насочват към други органи – община, ОИК и други.

Голяма част от сигналите са недостоверни, подвеждащи или откровено невярни, казват от окръжната прокуратура. По такива сигнали се постановяват откази от образуване на досъдебно производство, тъй като липсват достатъчно данни по смисъла на НПК за извършено престъпление. Но на всички сигнали се обръща внимание и се отработват с нужния професионализъм от полицейските служители.

Към 20:00 часа на 05.11.2023г. има образувани 4 досъдебни производства, има привлечени двама обвиняеми.

Окръжният прокурор Радослав Бухчев изказва благодарността си към всички служители от полицията в Добрич и областта, и особено от тези в РУ на полицията в Каварна.

Постановени са 51 отказа от образуване на досъдебни производства, три преписки са при прокурор, три са неприключилите проверки, а на СГП са изпратени общо 20 преписки. Образувани 4 досъдебни производства – по чл.309 от НК - 1, по чл.167, ал.1 от НК – 2 броя и по чл.167, ал.2 от НК – 1 ДП.