Представят сборник-разкази на Яни Калиакренски „Неизвестните“ (1943 г.) в Библиотеката

Неиздаваният досега сборник ще бъде представен днес в Регионална библиотека „Дора Габе“ от 17:30 часа

Представят сборник-разкази на Яни Калиакренски „Неизвестните“ (1943 г.) в Библиотеката

През 2023 г. се изпълниха 125 години от рождението на Яни Калиакренски – писател, журналист и общественик, изцяло свързал живота си с Добруджанския край и радетел за свободна Добруджа. По този юбилеен повод, с подкрепата на Община Каварна, Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, е издаден сборникът разкази „Неизвестните“ на Яни Калиакренски.



Това е четвъртата книга, която се издава в продължение на реабилитацията – обществена и литературна на Калиакренски, след сборника му с разкази „Добруджанци“ (2020), повестта му „Суша“ (2021) и сборника с разкази „Смехът на Добруджа“ (2022).

Изданието е с предговор от българския филолог и университетски преподавател проф. дпн Маргарита Терзиева от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Илюстрациите са дело на каварналията Любомир Михайлов. Идеята, съставителството и издаването са дело на Атанас Димитров – АтаДим.

Изданието е осъвременен вариант, съобразен с изискванията на съвременния български правопис, на неиздадения ръкопис от 1943 г. на Калиакренски, копие на който е любезно предоставен от Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич.