Ново огнище на птичи грип в Добричко. Този път във ферма за пекински патици

Предстои над 11 000 птици да бъдат умъртвени във фермата край с. Стефаново. За новото огнище на инфлуенца стана ясно по време на заседание на епизоотична комисия

Ново огнище на птичи грип в Добричко. Този път във ферма за пекински патици

Във ферма за отглеждане на пекински патици край село Стефаново е констатирано наличие на заболяване Инфлуенца, като пробите са с положителен резултат. Това докладва д-р Генчева - директорът на Областна дирекция по безопасност на храните, по време на свиканото от областния управител Йорданка Костадинова заседание на Областна епизоотична комисия.  Д-р Генчева допълни, че това е първият случай при водоплаващи и вече има издадена заповед за обявяване на огнище от изпълнителния директор на БАБХ. Съгласно изискванията са определени 3-километрова и 10-километрова зони и са предприети действия за предотвратяване разпространение на заразата. Д-р Николова от ОДБХ – Добрич, припомни, че водоплаващи и кокошеви птици не трябва да бъдат гледани заедно, стопаните да държат фуражите на закрито. В населените места, попадащи в двете зони, ще се извърши преброяване и регистрация на личните стопанства.



В момента във фермата има над 11 хил. птици, информираха още от ОДБХ. Обсъден бе и терен за загробване.  В утрешния ден ще се изгради и дезинфекционен пункт в близост до фермата със заболели птици. Взети са проби от птиците в друга ферма за т. нар. мюлари в Стефаново, като към момента пробите са отрицателни. Предприети са всички мерки за биосигурност.