Ново наблюдение на застрашен вид край Дуранкулак

След злополучния случай с отсреляната голяма дропла преди две седмици, друга птица от този изключително рядък вид бе наблюдавана в късния следобед на 31 януари 2012 г.

Ново наблюдение на застрашен вид край Дуранкулак

Късметът, но и ежедневната работа на терен по мониторинг и контрол на лова дори и при тежките зимни условия в Крайбрежна Добруджа, възнаградиха и този път орнитолозите от екипа на Българското дружество за защита на птиците Младен Василев и Христо Гърдов.


 

Припомняме, че голямата дропла е застрашен от изчезване вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. В миналото видът е бил широко разпространен в Добруджа и Дунавската равнина, където е гнездил в обширни открити райони. След 1950 г. все още се среща на отделни места в Добруджа, но броят на наблюденията в гнездовия период рязко намалява. Главните причини са повсеместното избиване и разрушаването на основните местообитания на вида с механизирането и уедряването на земеделието. В наши дни сред опасностите, които грозят тази едра птица е сблъсъкът с електропроводи и ветрогенератори.

 

Неотдавна БДЗП, други неправителствени организации и местни жители се противопоставиха на инвестиционно предложение за изграждане на нов ветроенергиен парк от 95 ветрогенератора в близост до защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 - „Дуранкулашко езеро“. Паркът е планиран така, че обгражда езерото от запад и югозапад. Тази територия е особено ценна за зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска, но тазгодишните наблюдения на голяма дропла и стрепет - по-малкият й събрат, отново показват, че природните местообитания там привличат и други редки видове птици, съобщават орнитолозите.