Муфлоните и елените в Зоопарка са най-доволни от идващата зима

А мечките в Парка спят вече от месец

Муфлоните и елените в Зоопарка са най-доволни от идващата зима
Снимка: Център за Защита на Природата и Животните Добрич
С настъпването на зимата се променя и диетата на животните. Домуващите животни започват да ядат храни, богати на мазнини. А с промяната на диетата, изглежда, на животните им се доспива. Така се е случило с Костадин и Берна, например. Директорът на Зооцентъра разказа, че малко след като се е променило храненето на мечките – с червено месо и по-мазни храни, те са заспали зимен сън. На всички животни се дава по-тежка храна през зимата. С покачването на нивата на мазнините на животните, се спомага и растежът козинината – зимната премяна, която пази животните от студа.



Най-щастливи от студа в Парка са муфлоните, елените, конете на Пржвалски и другите диви животни. Нещо, което пречи на една част от тях, обаче, е влагата, която идва със студа и снеговете. „В снега се радват, но при дъжд и мъгла се прибират на сушина. Имат постеля навсякъде, има добра изолация“, обясни директорът на зоопарка Християн Христов.

Ориентир, по който специалистите в Парка се водят, за прибирането на животните за зимата, е това дали езерата са замръзнали. Когато водата замръзне, започва поетапно прибиране на животните в по-топла среда. 
Най-много от студа се оплакват сухоземните костенурки. Те, също като мечките, хибернират, като се заровят. Костенурките, тъй като са отглеждани в контролирана среда, са с по-особен режим и не могат да хибернират. Затова те са вече настанени в специална стая, в която се топлят с инфрачервени лампи, легнали на постеля от дървен чипс и талаш, в който могат да се заровят и да заспят. Други животни, които не обичат студа са папагалите, кенгурата и влечугите. Зоопаркът вече се е погрижил за тях и животните са прибрани в удобна за тях среда.