Божинов: Сините тълкуват становището на БАН за шистовия газ манипулативно

Синята коалиция абсолютно манипулативно тълкува отговора на БАН по повод степента на опасност на проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване. Това заяви народният представител Георги Божинов от „Коалиция за България” по повод предложението на сините за отмяна на мораториума.

Божинов: Сините тълкуват становището на БАН за шистовия газ манипулативно

В подкрепа на думите на Георги Божинов се изказа депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев, който изчете конкретния текст от писмото на БАН, в което е записано, че: „Учените от Геологическият институт при БАН не биха могли да се ангажират с аргументирано експертно мнение относно технологията за извличане на шистов газ посредством хидравлично разбиване, прилагано от водещи нефто и газодобивни компании”.

 

Според Петър Курумбашев в писмото си учените от БАН, ясно и директно заявяват, че не потвърждават безопастноста на прилагането на този метод.

Не е нужно да си академик, за да знаеш, че и тази година в България ще вали сняг, коментира с ирония Божинов. „От Синята коалиция скриха въпроса, който са задали на БАН за шистовия газ и прочетоха само отговора. Чухте ли въпроса, който са задали? Ако запитам БАН през 2012 г. освен дъжд, ще вали ли и сняг, какъв ще бъде отговорът и нужно ли е да си академик, за да го знаеш?”, риторично попита Георги Божинов и обясни, че БАН не се ангажират с конкретно становище, но това не означава, че методът не е опасен.

Според Георги Божинов в България са проведени хиляди геоложки изследвания, за които през годините са дадени милиарди левове. Той изтъкна, че когато едно изследване е платено от държавата с държавни пари, резултатите от него стават собственост на българската държава и отиват в Националния геофонд, а когато е проведено с частни средства - освен за геоложко откритие, откривателите могат да претендират и за търговско откритие. „По този начин носителят на правата става директен концесионер на откритието. Точно заради това Коалиция за България внесе законопроект да бъде забранен методът на хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ. Този метод е само един от многото методи за проучване на шистови находища, но единствен за добив”, подчерта още Божинов.