Общинските съветници на Добрич не одобриха план сметката за „Чистота“ за 2024 г.

15 от съветниците подкрепиха докладната, 1 гласува „против”, но 19 се въздържаха и така план-сметката не беше приета

Общинските съветници на Добрич не одобриха план сметката за  „Чистота“ за 2024 г.

След дълги дебати в Общинския съвет, предложената от общината план-сметка за дейност „Чистота” за следващата година не беше приета. Така и през 2024 година ще продължи да действа план-сметката за тази година.



Основните критики от страна на част от съветниците бяха свързани с обема на отпадъците за депониране, средствата за тяхното третиране, разделното събиране на отпадъците,  работата на площадката за разделно събиране на отпадъците. Иво Пенчев коментира, че обемът на отпадъците трябва да бъде ревизиран, тъй като той продължава да се увеличава всяка година, независимо, че населението на общината намалява.

Детелина Николова предложи площадката за разделно събиране да работи и през почивните дни, а общината да предложи механизъм за рециклиране на тези отпадъци и така де се генерират приходи.

Кметът Йорданов подчерта, че за 10 години населението на общината е намаляло с 18%, но това не се е случвало всяка година. И допълни, че прогнозата е на база на документите, които получават от депото за битови отпадъци. 

В план-сметката бяха предвидени и 500 000 лева за почистване на дерето, които по думите на Йорданов щяха да стигнат за почистването му  до разклона за Богдан.