В Ботаническата градина в Балчик започна подхранването на птиците

Екипът на Университетска ботаническа градина Балчик започна традиционната си инициатива по подхранване на обикновените видове птици на територията на ботаническата градина, която е част от Защитена местност „Ботаническа градина – Балчик“

В Ботаническата градина в Балчик започна подхранването на птиците
УБГ Балчик

Целта на подхранването е подпомагане на зимуващите в защитената местност видове птици и е част от стратегията на Университетски ботанически градини за опазване и поддържане на биоразнообразието на територията.
В Защитена местност „Ботаническа градина – Балчик“ се срещат 45 вида птици (10 % от всички видове в България), като 20 вида от тях са зимуващи.
През зимните месеци, в ботаническата градина могат да се наблюдават видове като голям синигер, синьоглав синигер, кос, домашно и полско врабче, червеногръдка, градинска червеноопашка, елшова скатия , обикновено конопарче, голям пъстър кълвач, сирийски кълвач, зелен кълвач и др.
Подхранването на птиците е ежегодна инициатива, която се извършва от служителите на ботаническата градина през месеците декември -  април. Тя се съгласува и с партньорите на УБГ Балчик в лицето на Българско дружество за защита на птиците. За целта се инсталират висящи хранилки за Врабчови и Кълвачови птици в различни зони на градината.




В периодите на влошени метеорологични условия, основно синигерите, врабчетата и скатиите изпитват затруднения в намирането на прехрана. Те са и най-честите гости на поставените в градината хранилки. Освен тях, редовни посетители са сойките, щиглеците, както и различните видове кълвачи.