Година условно поиска прокуратурата за шофьор на АТВ, убил старица на пътя

На 8 февруари Окръжният съд в Добрич ще произнесе присъдата си по делото срещу 39-годишния Славчо Цв. К. от с. Карапелит.

Година условно поиска прокуратурата за шофьор на АТВ, убил старица на пътя

Той е подсъдим по обвинение за това, че на 24.09.2010 г. в с. Житница, община Добричка, при управление на ATV марка „Кавазаки” е причинил по непредпазливост смъртта на 68-годишна жена от с. Житница.

В съдебно заседание по делото Окръжна прокуратура – Добрич, поиска той да бъде признат за виновен и да бъде наказан с 1 година условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок, както и да бъде лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години. Държавният обвинител пледира, че нарушенията на законови забрани са довели до извършване на престъплението. Прокурорът се аргументира със заключението по автотехническа експертиза, че Славчо се е движел със скорост над разрешената за населено място 50 км в час. Според него това е допринесло за силата на удара и е намалило възможността за спиране на ATV-то. Подсъдимият се е движел без задължителния комплект от документи по Закона за движение по пътищата, включително свидетелство за регистрация на моторното-превозно средство. Държавният обвинител посочи заключението по автотехническата експертиза, че неизправността на кормилната уредба е била видима, още преди подсъдимият да предприеме пътуването с ATV-то. Прокурорът поиска да бъдат отчетени като смекчаващи вината на Славчо обстоятелства липсата на висящи наказателни производства срещу него, добрите характеристични данни и съдебния му статус на неосъждан. Като отегчаващи вината му обстоятелства той изтъкна многобройни нарушения на правилата за движение по пътищата, за които подсъдимият е бил санкциониран с административни наказания. Прокурорът предложи да бъдат уважени предявените гражданските искове – в размер на 45 хил. лв. за съпруга, и по 35 хил. за всяко от двете деца на пострадалата.

Процесуалният представител на частните обвинители и граждански ищци пледира поисканото от прокуратурата наказание за Славчо да бъде ефективно наложено и да бъдат уважени гражданските искове.


 

Двамата защитници на обвиняемия пледираха той да бъде оправдан, а ако бъде признат за виновен, да му бъде наложено административно или условно наказание. Те претендират, че не са събрани данни какво представлява превозното средство, управлявано от подзащитния им, и оспорват той да е знаел, че то няма необходимата регистрация. Според тях, той не е можел да знае за дефекта в кормилния механизъм на ATV-то, и не е установено в каква степен той е технически грамотен, въпреки че му е извършил някакъв ремонт. Защитниците смятат, че автотехническата експертиза не е безспорна и категорична, и твърдят, че скоростта на движение на ATV-то не е причина за настъпване на пътно-транспортното произшествие, а доразрушаването на кормилния механизъм след преминаване през дупка на пътя. Те посочват като смекчаващи вината на Славчо обстоятелства, че е направил всичко зависещо от него, за да бъде оказана бързо медицинска помощ на пострадалата и е съдействал на разследващите органи и на съдебното следствие. Единият от адвокатите претендира, че не е бил привлечен като обвиняем собственикът на ATV-то и не е изяснено, дали е оказана необходимата медицинска помощ на пострадалата.

Славчо не се призна за виновен по повдигнатото му обвинение. В последната си дума той заяви, че искрено съжалява за случилото и моли съдът да вземе решение като изясни защо са му налагани административни наказания по Закона за движение по пътищата.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че според обвинителния акт ATV-то е закупено от жител на с. Карапелит през август 2010 г. Няколко дни по-късно, се скъсал шарнирният болт към носача на предното ляво колело и се деформирали радиатора на охлаждащата система и оста на кормилото. Новият собственик закупил шарнирен болт и дал мотора на подсъдимия, за да го ремонтира. Славчо направил ремонт и ATV-то останало у него, за да изчака боядисване на спойлерите.

На 24.09.2010 г. след обяд подсъдимият решил да пътува с моторното-превозно средство от с. Карапелит до с. Житница по черни пътища през гората. Той получил разрешение от собственика. Около 16,45 ч., докато преминавал по улица в с. Житница, Славко усетил, че ATV-то не му се подчинява и има отказ на кормилната система. Това довело до промяна на траекторията на движение на мотора, той напуснал пътното платно и се качил на тротоара. Последвали удар на лявото рамо на подсъдимия в стълб от електропреносната мрежа и удар с предната част на ATV-то в тялото на пострадалата, която била пред вратата на двора си. След това моторът се преобърнал на дясната си страна и спрял. Когато дошъл на себе си в 16,51 ч. подсъдимият се обадил на Бърза помощ и съобщил за произшествието.