На Богоявление десетки млади мъже скачаха в морето, за да спасят кръста

В трите морски общини, Шабла, Каварна и Балчик, се провежда Богоявленския ритуал за изваждане на Светия кръст

На Богоявление десетки млади мъже  скачаха в морето, за да спасят кръста

В община Шабла празникът  започна с църковна служба в храм "Св. Харалампий" в Шабла, след което отец Павел Максимов  отслужи водосвет на къмпинг „Шабла”. Валентин Сурталов пръв стигна до кръста. На церемонията по „спасяването” присъстваха и две именички, областният управител Йорданка Костадинова и председателят на Общинския съвет в Шабла  Йорданка Стоева.



14 млади мъже скочиха в морето и в Крапец.

 

В Балчик 23-годишният Никола Колев от морския град стигна пръв до кръста. На празничния ритуал по повод Богоявление се събраха стотици балчиклии, за да си пожелаят здраве и наблюдават атрактивното плуване в морето. Близо 40, предимно млади мъже, се осмелиха да скочат за кръста в морето. Сред тях имаше и две дами. Най-млад участник бе 13-годишната Габриела Колева от Добрич, а най-възрастен - украинецът Олександр Олешко - на 54 години.

Всички участници бяха поздравени от кмета Николай Ангелов. Той връчи на съименника си Никола награда от 200 лева. Повечето участници решиха да дарят на църквата получените от Общината награди от 50 лева.

В Каварна тържественият водосвет бе отслужен от ставрофорен иконом протойерей Василий Селемет - председател на храм „Св. Успение Богородично”.

Тази година късметлиите, които спасиха кръста са двама, Григориан Жеков и Симон Михайлов от Каварна извадиха разпятието от ледените води и бяха благословени да са здрави и честити през цялата година.

Кметът Елена Балтаджиева поздрави присъстващите и честити празника Богоявление, като пожела здраве и късмет през цялата година.

Григориан Жеков е на 27 години, треньор по тенис в Тенис клуб „Калиакра 2020“. Симон Михайлов е на 23 години, студент в Технически университет-Варна.