Приключи реконструкцията на посетителския център на мястото на бившата гранична застава в село Йовково

Ремонтно-строителните дейности по реконструкцията на бившата гранична застава в село Йовково и превръщането и в културен посетителски център вече приключиха

Приключи реконструкцията на посетителския център на мястото на бившата гранична застава в село Йовково

Ремонтно-строителните дейности по реконструкцията на бившата гранична застава в село Йовково и превръщането и в културен посетителски център вече приключиха. Ремонтът е на стойност 468 915, 90 лв. с ДДС.



Положена е топлоизолацията по фасадата и тавана на сградата, извършен е ремонт на покрива и подовите настилки, поставени са окачени тавани във вътрешните помещения, където има и нова облицовка на стените. Монтирани са нови врати и е поставена PVC дограма. Подменена е ел. и ВиК инсталацията в сградата. Новата ограда е изградена напълно, а прилежащото пространство е красиво облагородено, като са поставени пейки и беседки. След приключването на всички дейности по самата сграда, се премина и към обзавеждането на посетителския център и изграждането на музейните сбирки вътре в него.   

Проектът изцяло кореспондира с местната идентичност на Община Генерал Тошево. Чрез него в бъдеще ще бъдат развити нови туристически маршрути. Най-популярните такива към момента са насочени към село Красен и село Дъбовик, където са музейните експозиции на Йордан Йовков и Дора Габе. Сега с реконструкцията на бившата гранична застава в посетителски център, акцентът ще се постави и върху времето, в което Йордан Йовков е бил военен кореспондент в пограничния район, където именно до заставата е била и къщата, в която са живели родителите на писателя.