Библиотеката в Добрич с подарък по повод 126 години от рождението на Яни Калиакренски

Днес първите 20 читатели, посетили сектор Книгозаемане, ще получат екземпляр от сборника с разкази „Неизвестните“ на Яни Калиакренски

Библиотеката в Добрич с подарък по повод 126 години от рождението на Яни Калиакренски

На 12 януари отбелязваме 126 години от рождението на Яни Хаджиянев, познат сред литературните кръгове и читателската аудитория като Яни Калиакренски, роден през 1898 г. в гр. Каварна. През 1927 г. започва журналистическата си дейност и работи като журналист и редактор в различни добрички вестници. Яни Калиакренски изцяло свързва живота си с Добруджанския край, радетел за свободна Добруджа той отстоява този идеал с журналистическото си и писателско перо, основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.



По този повод, днес на първите 20 читатели, посетили сектор Книгозаемане, Библиотеката подарява екземпляр от сборника с разкази „Неизвестните“ на Яни Калиакренски /неиздаден ръкопис от 1943 г./, издаден през 2023 г. по инициатива на Atanas Dimritrov-AtaDim и със съдействието на Община Каварна, Регионална библиотека „Дора Габе“ и родолюбиви българи.

Книгите на Яни Калиакренски са достъпни в сайта на РБ „Дора Габе” в Дигитална библиотека.