13 класически български филма, с които да обогатите уикенда си

В Деня на българското кино ви предлагаме 13 български класики, които, десетилетия след дебютирането им, все още блестят с уникални сюжети и силна актьорска игра

13 класически български филма, с които да обогатите уикенда си
Снимка: Българска национална филмотека
Крадецът на праскови (1964)



"Войната - това е не само фронта и димящите дула, кръвта и физическите страдания, смъртта. Войната - това са и претърпелите крушение илюзии, опустошените души, несбъдналите се мечти и идеали, обречените чувства и надежди. Такъв невидим и поради това  още по-страшен образ на войната създава филмът "Крадецът на праскови". Действието се развива в края на Първата световна война, далече от предната линия, в красивия старопрестолен град Търново. Животът в града е белязан от печата на назряващата национална катастрофа. На този печален и тревожен фон се ражда и процъфтява една голяма любов - мъчителна и безнадеждна, но светла, преобразяваща, каквато може да бъде само любовта по време на война."
                                         Любен Станев - редактор на филма
 
Господин за един ден (1983)

България от 30-те години. Пурко е беден "свирчо", притиснат от живота, който постоянно изпада в нелепи ситуации. По ирония на съдбата идеалът за благополучие придобива в съзнанието на героя образа на добре облечен градски господин. И Пурко решава да пожертва последните си спестявания, за да достигне своя идеал. Надарен с трезв ум, той скоро прозира илюзорността, фалша и цинизма на социалната система, в която мястото на човека се определя не от добродетелите, а от материалните приходи. Пурко намира сили отново да надуе своя кларнет и с ирония да погледне на света на самодоволните консуматори.
Да обичаш на инат (1985)

Остра семейна драма, в която болезнено се проектират нравствените сблъсъци на зрелия социализъм. Историята на едно нравствено пробуждане, провокирано от детската чистота и безкомпромисност.   
Тримата от запаса (1971)

1945. Бойци от Първа българска армия водят тежки боеве за освобождаването на Унгария от хитлеристите. Към фронтовата линия пътуват трима войници от запаса – Иван, Спиро и Пейо. От поведението и външният им вид личи, че са меко казано, неподготвени за предстоящи битки. Иван е съботянин и отказва да носи оръжие. Постепенно обаче смешното трио изживява трагичен миг, който ще го промени изцяло...
Маневри на V етаж (1985)

Описание: Трима колеги работят на петия етаж в едно учреждение. Те са приятели в службата и в живота. Спокойното им съществуване е нарушено от неочакваната новина, че един от тях може да замине на командировка в Япония. Внезапно приятелите са обръщат един срещу друг, прибягват до интриги и предателства... 
Мъжки  времена (1977)

„Някога краденето на моми е било занаят. Не какъв занаят, а въпрос на мъжка чест и достойнство. За него се хващали най-силните, най-опитните и най-честните. Такъв е Банко - горд планинец, комуто е възложено да открадне хубавата и трудолюбива мома Елица.  Трябва да я отведе при мекушав и слабоват младоженец, който мисли, че може да притежава всичко срещу пари...Но нещата излизат от контрол...”
                                    Енциклопедия „Българско кино”
                                                                     Титра, София, 2000
Сиромашка радост (1958)

В края на пазарния ден Стоян черпи, че след десет години брак му се е родил син. На излизане от кръчмата с жена си Пенка намират в каручката си подхвърлено дете – момиченце. Няма край радостта на сиромасите. Те ще отгледат и него. Суша мори земята и хората. Дядо Корчан и Лазар Дъбака се залавят да построят вятърна мелница. Дядо Корчан разказва спомени от Балканската война. На фронта той видял случайно реквизирания си вол Белчо. Внучката на дядо Корчан се обзалага с Лазар, че ще го надиграе на ръченица. Ако спечели той, тя ще му пристане. Така и става, а по небето се появяват дъждовни облаци. Лазар и невестата му тръгват с каруца на гости при кумовете. Прекарват една незабравима нощ под звездното небе…”
                                              Енциклопедия „Българско кино”
                                                                  Титра. София, 2000
Козият рог (1971)

Мария е свободолюбивият ренесансов човек и преоткрива света със сетивата си. Възпитана страстно да мрази, девойката и страстно обича, не познава степените  и нюансите на страстите, знае само върховете им."
                                                      Николай Хайтов
Вчера (1987)

Втората половина на 60-те години на ХХ век. Времето на "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс", сексуалната революция и младежките вълнения. Отзвуци от тези събития проникват и зад стените на гимназия с изучаване на английски език. Учениците се сблъскват с конформизма и предразсъдъците на възрастните и различни драматични ситуации, формирали поколението на днешните 40-годишни…
"Целта на всички ни бе да направим един филм без грим." 
                                                                            Иван Андонов
"Най-общо казано, това е филм за нуждата от духовност - тема, която толкова много ни тревожи днес всички нас."
                                                                         Владо Даверов 
Двойникът (1979)

Доцент Денев  е талантлив учен, но не може да подели времето си между обществената и научната си дейност. Неочаквано му хрумва гениалната идея да  доведе от  село братовчед си Иван. С него си приличат като две капки вода…Иван започва да се появява  където е необходимо протоколно присъствие, а доцентът си работи върху научната тема. Но Иван дотолкова навлиза в новата си роля, че започва  да застрашава доцента - както в обществения, така и в личния му живот… 
 
Маргарит и Маргарита (1987)

"Филмът е готов в края на 1987. Под всякакви предлози не излиза на екран, а на режисьора се правят внушения да го премонтира. Едва в началото на ноември 1989 неочаквано е пуснат в Перник - вероятно с цел добре подготвени представители на работническата класа да се възмутят и да бъде заклеймен. Но идва 10 ноември 1989 и настъпва хепиендът за творбата.  Тя се оказва точният филм в точното време. Директното показване на крайният цинизъм, безскрупулност и корумпираност на висшите началници допада на зрителите, точно толкова, колкото и романтичната безкомпромисност на Маргарит." 
                                                 Александър Янакиев 
Опасен чар (1984)

„Чаровен измамник омайва лековерни жени, като им предлага брак, а след това ги ограбва. Той непрекъснато сменя името си и успява някак да се скрие от милицията. Успява дори да заблуди преследвачите си с мнима смърт. Надежден източник на доходи се превръщат и редица частници, производители на сувенири и пластмасови предмети на кича, пред които се представя за ревизор и не се срамува да взема подкупи. Всъщност, това е човек, надарен с талант на артист, който играе различни роли, бягайки от своето ежедневие, а парите са му необходими само за това.”
                                     Енциклопедия „Българско кино
                                                                   „Титра”, София, 2000 
Любимец №13 (1958)

"В замисъла на сценаристите очевидно стои желанието да осмеят футболната запалянковщина и бюрократичната ограниченост на хора като началника Строгов и повечето служители от финансовия отдел на предприятието "Витоша"; да отрекат порочната практика за привличане по непочтени пътища на проявени "звезди" от малки провинциални футболни отбори към отбори от столицата и по-големите градове; да порицаят хулиганството на младежи като Радосвет Гълъбов. Избраният прицел  и естетическата присъда, са подсказали и отсенките на смеха - лекия комедиен смях, който в общия си тон ще бъде по- близо до дружеската шега, отколкото до иронията и сарказма…"
                                                                          Рашо Шоселов