Превозвачи излизат на протест. Настояват за одит на ТОЛЛ системата

Превозвачи от област Добрич ще се включат в националния протест, планиран за този петък, 26 януари

Превозвачи излизат на протест. Настояват за одит на ТОЛЛ системата

Превозвачи от Сдружението „Аз имам камион“ и подкрепени от свои колеги ще протестират чрез автошествие в петък, 26 януари. Сборният им пункт е на изхода на Добрич в посока Генерал Тошево. Оттам те ще тръгнат в посока ГКПП Йовково. 
Техните искания са следните:
1. Пълен одит на ТОЛЛ системата, замразяване на планираното ново поскъпване на ТОЛЛ таксите и изваждане на второкласните пътища от списъка на таксуваните; Отпадане на депозита за устройствата за таксуване, по пример на другите европейски държави; Възможност за корекция на маршрутна карта и гратисен период за заплащане при проблем; Намаляване процента комисионна на посредниците в ТОЛЛ системата. 
2. Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ да бъде еднаква за всички и с таван 3000 лв. за влекач; Спиране срока на валидност на полицата, когато автомобилът не се използва. 
3. Ясни правила за лоялна конкуренция. 
4. Лицензионен режим за спедициите, строг контрол и ясни правила. 
5. Връщане на разрешителния режим за украинските превозвачи и засилен митнически контрол; 
6. Камионите от страни извън ЕС да преминават през отделни трасета по граничните пунктове; Облекчакване на граничният контрол с Румъния и Гърция; Такса за преминаване на Дунав мост 1 и Дунав мост 2 да може да се заплаща с OBU (сертифицирани бордови устройства), дебитна карта и/или онлайн.
Превозвачите са категорични, че няма да се стига до блокиране на граничния пункт, тъй като не желаят да създават допълнителни затруднения на колегите си, както и на останалите участници  движението.