100 години от рождението на Димитър Иванов Стефанов

По повод рождението на Димитър Иванов Стефанов – музикант в Симфоничния и Камерен оркестър в Добрич във фоайето на Държавен архив – Добрич е експонирана витрина

100 години от рождението на Димитър Иванов Стефанов

Димитър Стефанов е роден на 10 февруари 1924 г. в Добрич. Завършва гимназиално образование в града през 1942 г. От 1952 до 1963 г. работи като музикант в Симфоничния оркестър в Добрич, след което до 1967 г. е инспектор в Окръжения народен съвет. През 1968 г. Димитър Стефанов започва работа като музикантводач на виолите в Камерния оркестър, където се и пенсионира. Негови колеги в оркестъра са известните добрички музиканти Иван Станев, Тошко Василев, Петър Стойчев, Джузепе Марков и др.



В Държавен архивДобрич се съхранява личния фонд от документи на Димитър Стефанов. Интерес представляват удостоверения за участието му във Втората световна война, награждаването му с орден за храброст III степен, програми за: концерти на Симфоничния и Камерен оркестърТолбухин, ХорДобруджански звуци“, Работнически самодеен театър, статии в местния печат за музикалния живот в Добрич; дневници за изнесени концерти на Симфоничния оркестър; снимки с колеги от оркестрите, и др.