Администрацията на община Добрич е сред най-прозрачните в страната

Това става ясно от проучване на Центъра за анализ на изследвания на общественото мнение (Center for Insights in Survey Research) на Международния републикански институт

Администрацията на община Добрич е сред най-прозрачните в страната

Проучването  е реализирано от изследователска и консултантска компания ЕСТАТ в периода 21 септември – 11 октомври 2023 г. чрез провеждане на анкети под формата на компютърно-асистирани персонални интервюта (CAPI) лице в лице в домовете на интервюираните. В изследването участват гражданите на пет града – Добрич, Пловдив, Габрово, Видин и Хасково.



Според данните близо 62% от анкетираните са посочили, че работата на кмета и общинската администрация в Добрич е по-скоро прозрачна.

33% от гражданите пък посочват, че работата на общинския съвет е по-скоро прозрачна, 35% смятат, че е по-скоро непрозрачна.

Според 37% от анкетираните прозрачността се е повишила през последните 10 години. По този показател община Добрич е на първо място следвана от община Видин с 33%, Габрово 22%, Пловдив и Хасково с по 14%.

Изследването измерва възприятията на гражданите по отношение на корупцията и гражданското участие във всяка община. От отговорите на гражданите от петте града става ясно, че в Добрич гражданите най-лесно получават информация за дейността на администрацията.

Действията на кмета на община Добрич са следени внимателно близо от 58% от гражданите, като за другите общини процентите са съответно за Видин 52%, Габрово 43%, Пловдив 26% и Хасково 24%. Процентите са сбор от посочилите, че следят много внимателно и донякъде работата на кмета.

По отношение на обществените обсъждания, община Добрич също е водеща. Близо 20% от респондентите посочват, че знаят кога се провеждат те, а 14% са участвали в тях. При все това процентът на незнаещите или незаинтересованите остава относително висок.

Оценката за качеството на дигиталните услуги община Добрич е на второ място след Пловдив, според класацията на гражданите. 36% са доволни от услугите, а 12% са посочили, че не са доволни. Същевременно близо 49% от отговорилите заявяват, че не ползват дигитални услуги.