Трифон Зарезан в Добричка област

Къде ще зарязват лозите?

Трифон Зарезан в Добричка област

В Добрич традиционно „лозата ще зарежат” в 10 часа в Етнографския  комплекс „Стария Добрич“. Във възстановката ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Традиционно организаторите осигуряват по чаша вино за присъстващите. Ще бъдат обявени и резултатите от конкурса за най-качествено вино – лично производство - реколта 2023 г.



И в Каварна празникът ще започне в 10 часа, в  двора на Етнографски комплекс Каварна. Участие в програмата ще вземат жените от фолклорните певчески групи „Добруджанка“ и „Жарава“ към пенсионерски клуб „Радка Чаушева“.

В Шабла празникът на виното ще започне в 9.30 с Фолклорна група „Добруджанка”. В 10.00 часа – Зарязване на лозята, на пътя за с. Горичане. 10.30 часа – Градски площад пред сградата на НЧ „Зора1894” – гр. Шабла (при лошо време – във фоайето на читалището) – начало на празнична програма за празника. 11.00 часа – Награждаване на победителите в конкурса за бяло и червено вино, и коронясване на Царя на виното – Шабла 2024 г.

И в община Генерал Тошево ще отбележат празника. Събитието ще се състои на лозята извън Генерал Тошево в посока Кардам (при дъждовено време - пред Историческия музей). Празникът ще започне в 10:00 часа пред сградата на НЧ "Светлина – 1941". Възстановка на традиционният празничен ритуал ще бъде извършен от Общински младежки съвет. Ще бъдат наградени майсторите винари, направили през годината най-хубавите бели и червени вина и розе. Ще бъде отчетен и литературният конкурс „Вино и любов, любов и вино“.