На Трифон зарезан зарязаха лозите в Генерал Тошево

С ритуално зарязване и поливане с червено вино на лозята, с награждаването на майсторите винари и с много музика и настроение беше отбелязан 14 февруари в град Генерал Тошево

На Трифон зарезан зарязаха лозите в Генерал Тошево

По традиция тържеството през празничния ден започна с музика и кръшни хора още от сутринта. За доброто настроение на всички се погрижи Галина Манолова.  След като всички гости на събитието се събраха пред НЧ „Светлина – 1941”, те се отправиха към лозята в края на града, в посока село Кардам. Там ги очакваше любезния Никола Канев, който за втора поредна година е любезен домакин на събитието.



Новото в празника през тази година беше участието на момчетата от Общински младежки съвет, които направиха възстановка на традиционния ритуал „Зарязване на лозата“. Юнаците, пременени с народни носии, аби, ямурлуци и калпаци, подхраниха и поляха лозите за берекет. След това домакинът Никола Канев и кметът на  Община Генерал Тошево Валентин Димитров зарязаха плодородните лози и поляха с вино корените, за да роди и тази година богато и хубаво грозде. 

Обявени бяха и най-добрите вина, определени от жури. За майстор на червеното домашно вино беше избрана Елена Власева. Най-доброто розе в общината  се прави от Иван Христов. Голямата награда – Винар на 2023 година, беше присъдена на Христо Христов, който  през миналата година обра наградите в категориите бяло и червено вино.