Над 2,6 млн. европейски средства за енергийно ефективни общински сгради

С европейско финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общините Добричка, Тервел и Балчик ще въведат мерки за повишаванена енергийната ефективност на четири обществени сгради

Над 2,6 млн. европейски средства за енергийно ефективни общински сгради

Община Добричка ще подобри енергийната ефективност на ОУ „Отец Паисий“ и ДГ „Зорница“ в с. Батово, като одобрената по проекта безвъзмездна помощ е 806 220 лв.Проектните дейности включват подмяна на дограмата и вратите, топлоизолиране на външните стени, подовите конструкции и покривите,въвеждане на система за отопление и охлаждане с термо-помпени агрегати „въздух-въздух“, подмяна на осветлението с енергийно ефективно и изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.



Проектът "Повишаване на енергийната ефективност на сгради общинска собственост в Община Тервел" включва изграждане на фотоволтаична инсталация с мощност 170 kWза покриване на собствените нужди на Общинска администрация, гр. Тервел. Одобреното финансиране е в размер на 927 691 лв.

С осигурено финансиране, в размер на 890 533 лв., Община Балчик ще приложи мерки за повишаване на енергийната ефективност в СУ„Христо Смирненски” с. Оброчище. Предвидено е  полагането на топлоизолация на фасадните стени и покрива на физкултурния салон, топлинно изолиране на външни стени на новото тяло – училище, изграждане на нова отоплителна система на принципа на термопомпа за училището и физкултурния салон, и инсталиране на фотоволтаична система за собствена консумация.

Дейностите и по трите проекта ще приключат до септември 2025 г.