Жертвите на потопа станаха 8

За 8 жертви на водната стихия съобщават медиите в Хасковско, от МВР обаче потвърждават само за 5. Трима от загиналите са от пометеното от триметровата вълна село Бисер. Възрастен мъж почина от инфаркт в Лешниково. Други двама намериха смъртта си на моста към Маджарово, а двама са загиналите досега в харманлийското село Иваново.

Жертвите на потопа станаха 8

Броят на жертвите на зимния потоп, залял няколко харманлийски села, набъбна до осем, според хасковските медии. От пресцентъра на МВР потвърждават официално за 5-ма загинали.



Не е изключено след оттичането на водата да бъдат намерени още тела.

Три от жертвите са в удареното най-силно от триметрова вълна село Бисер. За тях съобщи кметът Златка Ангелова пред Дарик. Възрастен мъж пък почина от инфаркт в Лешниково докато водата заливаше къщата му.

По последни данни на хасковските медии има двама загинали от харманлийското село Иваново, които бяха обявени за издирване. По непотвърдена информация те са били пометени от приливната вълна.


Около 12.00 часа е бил открит техният автомобил в дерето след скъсване на мост на главния път. Синът на издирваното семейство е потвърдил, че това е тяхната кола. В нея е била намерена мъртва жена, вероятно майката. Продължава издирването на съпруга й.

 

В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа мъжа.
На моста към Маджарово са намерили смъртта си двама души, които са се преобърнали с джип

съобщи haskovo.info. До момента липсват подробности за инцидента.

 

От МВР предупредиха, че има опасност от скъсване стена на яз. Орешец, който е собственост на община Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и пожарната. Започва контролирано изпускане на язовира.

 

Продължава издирването на изчезнали от пострадалите райони, с които няма връзка.

Близки на дядо от село Бисер, които живеят в село Стойково, са притеснени, че не могат да влязат във връзка с него и не знаят дали е жив, разказа кметицата за BNews.

 

Направен е оглед на повечето къщи в селото и са спасени всички хора, намерени в тях.

Спасителните екипи засега стигат само до едната страна на моста, който е разрушен и все още не може да се премине по него.

 

В Бисер живеят около 800 души. На мястото са изпратени всички възможни спасителни екипи.

По-рано зам.-кметът на община Харманли Гено Генев съобщи за BNews, че се отопляват всички общински клубове и училищни общежития, за да бъдат настанени там хората от Бисер след преглед в болницата. По думите му в селото има много разрушени къщи и паднали стени.

 

Всички пострадали от наводнението в село Бисер ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер от 325 лева, съобщиха по обяд от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Парите, които ще бъдат отпуснати от дирекция "Социално подпомагне" – Харманли, са част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието.