ОИЦ – Добрич представи възможностите за финансиране на проекти с европейски средства

Областен информационен център – Добрич представи актуални и предстоящи през 2024 г. процедури по програмите за програмен период 2021-2027 г., по които допустими кандидати са местните администрации, бизнесът, образователните институции, неправителствените организации и др.

ОИЦ – Добрич представи възможностите за финансиране на проекти с европейски средства

С бюджет от над 132,6 млн. лв. Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027 г.ще обяви прием по три проектни процедури. Близо 24 млн. лв. са предвидени за микро, малки,средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация за защита на права по индустриална собственост на национално, европейски и международно равнище.Над 101 млн. лв. са планирани за въвеждане на технологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията. До 15 май 2024 г. продължава приемът на проектни предложения по процедура „Разработване на иновации в предприятията“, като финансирането е в размер от 50 000 до 500 000, в зависимост от категорията на предприятието.



Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.,с бюджет над 198 млн. лв. предвижда прием по единадесет процедури. Работодателите ще имат възможността да повишат знанията и уменията на своите работници и служители, като предвиденият бюджет е 50 млн. лв. През второто тримесечие на 2024 г. ще бъде отворена процедурата „Младежка инициатива АЛМА“.Чрез нея ще бъде предоставена възможност на младежи от уязвими групи до 29 години за стажуване в друга държава-членка в ЕС за период от 2 до 6 месеца и прилагане на наученото в чужбина на работно място в България. За насърчаване на социалната икономика е планиран бюджет от 22 млн. лв. за развитие на социалните предприятия. По процедура „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, чийто прием е до 21 март 2024 г. се финансират проекти на работодателите за наемане на лица в неравностойно положение, вкл. в условията на надомна работа за период до 12 месеца, и на лица с трайни увреждания – до 24 месеца.

Общо по пет процедури ще отвори прием Програма „Образование“ 2021-2027 г., като планираните средства възлизат на над 231 млн. лв. С над 35 млн. лв. ще се финансират проекти на училища от средното образование и юридически лица с нестопанска цел за осигуряване на подкрепа на уязвими групи, групи в неравностойно положение и непедагогически персонал до висше образование. На 22 май 2024 г. изтича първият срок за кандидатстване по процедура  „Утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт“, с допустими кандидати общини; държавни, общински, частни детски градини и училища и юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза. Следващите дати за обвяване на прием по процедурата е 23 май 2024 г. и 26 септември 2024 г.

По Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ е заделен бюджет от 490,7 млн. лв. за обезпечаването на 10 процедури. Предприятията, в партньорство с научни организации ще са допустими по ваучерна схема за сътрудничество с научните организации при въвеждането на иновативни решения, за създаване на зелени и цифрови партньорства и за изграждане на сътрудничество за иновации и трансфер на знания и технологии.

В годишната работната програма на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.(ПРР) са включени единадесет процедури над 2,9 млрд. лв., като по-голяма част от тях са насочени към най-силно засегнатите от климатичния преход области Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Програма „Морско дело, рибарство и аквакултури“ 2021-2027 г. ще стартира през текущата година шест мерки за над 31 млн. лв. Част от тях ще бъдат насочени към компенсации на операторите заети в стопанския риболов; придобиването на специфично оборудване на риболовните кораби; подобряване на инфраструктурата на рибарските пристанища, рибните борси, местата на разтоварване и лодкостоянките и др.

С подкрепата на Програма „Техническа помощ“ 2021-2027 г., 27-те областни информационни центъра в България ще продължат през следващите 6 години да предоставят безплатна експертна информация за възможностите за финансиране с европейски средства. През 2024 г. е планирана една процедура за организации на гражданското общество за повишаване на добавената стойност на политиката на сближаване в България.

До края на трето тримесечие на 2024 г. програмите, подкрепили интегрираният териториален подход по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции(ИТИ)“, ще обявят процедурите за кандидатстване за бенефициентите с одобрени концепции за ИТИ. Преди това, всяка концепция, отговаряща на критериите за административно съответствие и допустимост, ще бъде подложена на публично обсъждане сред широката общественост. Те ще бъдат  организирани от Областните информационни центрове, като част от Звено за публични консултации към Регионалните съвети за развитие.