Общинският съвет прие капиталовата програма на община Добрич за 2024 година

След повече от два часа и половина дебати, общинските съветници в Добрич приеха програмата за капиталова разходи на общината за 2024 г. 34 съветници подкрепиха докладната, шестима се въздържаха.

Общинският съвет прие капиталовата програма на община Добрич  за 2024 година

По време на дебатите, съветниците предложиха включване на различни обекти, но само едно от предложенията беше гласувано в зала. Одобрено беше предложението на Детелина Николова в капиталовата програма за бъдат заделени 50 000 лева за инвестиционен проект за моста на бул. „Добруджа”. Сумата ще бъде взета от резерва на бюджета.



В капиталовата програма са включени  проектите, чиято реализация ще бъде със средства, привлечени от Община град  Добрич по различни програми. Това са проектите за енергийна ефективност на сградите на Спортно училище „Г. С. Раковски“ и ученическо общежитие, енергийна ефективност  на сградите на ДГ №32 „Зорница“, ДГ №27 „Славейче“, ДГ №23 „Звездица“, ОУ "Стефан Караджа“ и СУ „Любен Каравелов“. Ще бъде обследвана сградата на бившия Партиен дом, ремонт и рехабилитация на ученическото общежитие по ул. "Ал. Друмев Сивков" №3 и рехабилитация на част от системата за външно улично осветление на Община Добрич.

В капиталовата програма са включени и реконструкция на водопроводи по улуците „Вардар“, ул. „Сан Стефано“,  ул. „Любен Каравелов“, ул. „Ген. Колев“ и ул. „Хан Тервел“, основен ремонт на ул. „Трети път“ и реализацията на обект „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“. Средствата са от дългосрочния дълг.
В капиталовата програма са включени и обекти, чието финансиране е от различни програми.  Това са Битова канализация в кв. „Рилци“ - етапи II, III, IV, енергийно обновяване на осем многофамилни жилищни сгради: бул. Добруджа №13, ул. Дунав №16, ж.к. Дружба, бл. 8, ул. Панайот Хитов №16, ж.к. Дружба, бл. 10, бул. Добричка епопея №6, ул. Петко Д. Петков №2 и кв. Петър Сарийски №2, както и за повишаване на енергийната ефективност на сградата на Народно читалище „Йордан Йовков - 1870 година“.