Половината пшеница в България е от семена на ДЗИ - Генерал Тошево

Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево е традиционен участник на Международната борса за семена и посадъчен материал. Тя бе открита днес в спортен комплекс "Простор" - Добрич.

Половината пшеница в България е от семена на ДЗИ - Генерал Тошево

Борсата, организирана от Добрички панаир АД, ще се проведе до 11 февруари.


 

Семена за 8 сорта пшеница, фасул сорт "Добруджански 7" и слънчоглед Сан Лука предлага на своя щанд Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, съобщи гл. ас. Искрен Манковски. Няма промяна в цените им спрямо миналата година.

 

През 2011 година са признати 3 нови сорта на ДЗИ - Генерал Тошево - фасул Беслет, фуражен грах Мишел и нахут Прогрес. Необходими са обаче 3-4 години за производството на семената, за да бъдат предложени за продажба.

 

4 нови сорта пшеница и 2 ечемик се очаква да бъдат признати тази есен от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

 

Институтът край Тошево единствен в България се занимава със селекция на фасул.

 

ДЗИ - Генерал Тошево е лидер на пазара на семена за пшеница в България с дял от 50%. Сортовете на института от зърнената култура са отглеждат и зад граница - в Румъния и Турция.

 

Търсене на семена за слънчоглед, произведени от ДЗИ - Генерал Тошево, пък има от Русия, Молдова, Узбекистан, Таджикистан и други бивши съветски републики.