Успех за Пиронкова срещу деветата в света

Цвети водеше със 7:6, 3:2, след което китайката На Ли се отказа заради контузия.

Успех за Пиронкова срещу деветата в света
Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на турнира в зала в Париж, след като съперничката й На Ли се отказа във втория сет при резултат 7:6, 3:2 в полза на пловдивчанката. Срещата продължи час и половина игра.

Това беше втори мач между двете, като отново Цвети излиза краен победител. Предишният им сблъсък беше през 2006 година на 1/4-финалите в Стокхолм. Тогава Пиронкова надделява с 6:2, 7:6.

29-годишната На Ли има 5 титли в кариерата си до момента и е на деветото място в световната ранглиста. Китайката беше трета поставена в схемата на турнира в Париж, който е с награден фонд 637 000 щатски долара.

Двубоят премина през какви ли не обрати, предложи множество непредизвикани грешки и типичните за мач при дамите серия от спечелени геймове за една от тенисистките. Цвети обаче демонстрира по-здрави нерви в критичните моменти и се поздрави с престижната победа.

Пиронкова стартира блестящо в първия сет, повеждайки с 5:0, след като направи два пробива.
Странно защо обаче темпото й на игра значително спадна, от което китайката не пропусна да се възползва. На Ли взе пет поредни гейма и изравни резултата - 5:5. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Пиронкова направи минипробив за 4:2, след което успя да задържи преднината си и да поведе в сетовете. В първата част Цвети направи само три уинъра от игра, но пък На Ли "блесна" с цели 23 непредизвикани грешки.

Във втория сет отново българката стигна първа до пробив и поведе с 3:1, а при 3:2 На Ли поиска медицински тайм аут заради болки в кръста. След близо 10-минутно прекъсване, китайката се завърна на корта, но след едва три разигравания реши да приключи участието си и така българката се класира за следващия кръг на надпреварата. Там съперничка на Пиронкова ще бъде победителката от мача между Клара Закопалова (Чехия) или Ализе Корне (Франция), които играят в сряда. Следващият двубой на Цвети ще е в четвъртък, когато ще стана ясно дали ще се класира на 1/4-финалите.