Шматко: Няма да има проблеми с доставката на газ за България

Няма да има проблеми с доставката на заявените количества природен газ за България и другите европейски държави. За това увери министърът на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко.

Шматко: Няма да има проблеми с доставката на газ за България

Той се срещна в Москва с българския си колега Трайчо Трайков и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, които са на посещение в руската столица като част от правителствена делегация.

По време на срещата бяха обсъдени и други енергийни теми от взаимен интерес, като удължаване на ресурса на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй", строежът на АЕЦ „Белене" и развитието на проекта „Южен поток". Сергей Шматко декларира готовността на Русия да продължи работата по проекта „Южен поток", независимо от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна.



Министър Трайков и министър Шматко са съпредседатели на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В това си качество двамата министри обсъдиха нарастването на броя на руските туристи, посетили България, увеличения търговски обмен между двете страни, както и инвестиционната активност.

 

По време на разговора министър Шматко изказа благодарност към българските си колеги за взетото от правителството решение за прилагане на безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи. По този начин руските граждани, които имат вече издадени шенгенски визи или разрешения за пребиваване, ще могат да посетят и България, без да е необходимо да преминават през допълнителни визови процедури.