Ден на национален траур

Днешният ден е обявен за траурен в памет на загиналите при трагедията в с. Бисер, област Хасково.

Ден на национален траур
Националният флаг на държавните институции е свален наполовина.

Тридневен траур в памет на загиналите жители на община Харманли по време на бедствието в село Бисер е обявен от вчера със заповед на кмета на Община Харманли Михаил Лисков.

Отменят се всички планувани празнични мероприятия на обществени места на територията на общината.

Трагедията в Бисер се разигра на 5 февруари сутринта след като се скъса стената на язовира „Иваново" и триметрова вълна заля селото.

Четирима души от Бисер се удавиха. Това са Иванка Димитрова Карамфилова, Георги Ангелов Сираков, Христо Андреев Христов и Ангел Тодоров Стоянов. Други двама се издирват, но все още не са открити. Възрастен мъж от село Лешниково получи удар и почина на място при вида на давещите се животни в двора му, припомня haskovo.info.

Край маджаровското село Бориславци джип с двама души излетя около 7 ч. сутринта от 10-метров мост в края на ивайловградското село, който рухна под напора на придошлата река Олу дере. Пътуващите вътре съпрузи Георги и Недялка Бойчева все още се издирват.

Друго семейство пък бе пометено с автомобила си от водната стихия край село Иваново. Лиляна и Васко Делеви също не оцеляха.

Спасителните и възстановителните работи в област Хасково продължават.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов ще разговаря с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева за ситуацията в село Бисер.

Трагедията в село Бисер стана причина за спешна среща при премиера, която събра отговорните институции вчера. След нея стана ясно, че две ведомства ще си поделят язовирите в страната.

Започва изпускане на 50% от обема на изправните язовири, както и оглед на останалите язовири и ако се констатират някакви нередности, те ще трябва незабавно да се отстранят.