МОСВ и басейновите дирекции публикуваха за обществено обсъждане проектите на Плановете за управление на речните басейни до 2027 г.

Общественото обсъждане ще продължи до 30 септември тази година

МОСВ и басейновите дирекции публикуваха за обществено обсъждане проектите на Плановете за управление на речните басейни до 2027 г.

МОСВ и басейновите дирекции публикуваха за обществено обсъждане проектите на актуализираните Планове за управление на речните басейни до 2027 г. Документите са достъпни на интернет страниците на съответната басейнова дирекция и на министерството. В съответствие със Закона за водите общественото обсъждане ще продължи шест месеца до 30 септември тази година.



Планът за управление на речните басейни (ПУРБ) е стратегически документ, насочен към постигане и поддържане на добро състояние на водите при осигуряване на устойчиво  социално-икономическо  развитие. Планираните в ПУРБ мерки определят основната рамка за ползване и опазване  на водите в плановия период.

В публикуваните ПУРБ е представена актуализирана информация за характеристиките на районите за басейново управление; влиянието на човешката дейност и  движещите сили, формиращи значим натиск върху водите; зоните за защита на водите, оценка на актуалното състояние на повърхностните и подземните води и определените цели на управлението на водите за настоящия планов период. Въз основа на извършения анализ са планирани мерки за постигане на поставените цели за добро състояние на повърхностните и подземните води, на свързаните с тях екосистеми и зони за защита.

Участието на представители на всички икономически сектори и обществеността в обсъждането на Плановете е от ключово значение за формиране на правилни и балансирани решения, насочени към постигане на целите за добро състояние на водите при гарантиране на устойчиво  обществено-икономическо развитие.

В периода за консултации МОСВ и басейновите  дирекции ще организират срещи на национално и на басейново ниво за обсъждане на представената в плановете информация, поставените цели  и предвидените мерки за постигането им.