Йордан Йорданов: Над 30 000 лева са заложени тази година за нови видеокамери

Това стана ясно на брифинг след първото заседание на новосформирания консултативен съвет по сигурност към Кмета на общината. Консултативният съвет идва в отговор на искането на гражданите след убийството в градския парк на 56-годишния Живко Маринов на 7 март

Йордан Йорданов: Над 30 000 лева са заложени  тази година за нови видеокамери

В консултативния съвет влизат представители на общината, на Първо РПУ и граждани, които след убийството в градския парк организираха два протеста.


„Водени сме единствено от мотива да живеем по-спокойно и по-сигурно в нашия град”, заяви Венцислав Великов, един от организаторите на протестите. И обясни, че до 29 април, когато е следващото заседание на консултативния съвет, трябва да бъде направен анализ на критичните места в града по отношение на сигурността, както и да се помисли за повече и по-качествени камери за видеонаблюдение на тези места. Анализ ще бъде направен и на общинската Наредба за обществения ред и сигурност и ако се налага в нея ще бъдат направени промени. По думите на Великов обаче е необходимо да има и по-голям контрол от страна на инситуциите по спазването на  Наредбата. Обмисля се провеждането и на различни информационни кампании.

След като бъде направен този анализ, вероятно ще се наложи не само разширяване на вдеонаблюдението, но и подмяна на част от камерите, уточни кметът Йордан Йорданов. Над 75 са камерите в Добрич, но част от тях са вече морално остарели, допълни още Йорданов. По думите му заложените в бюджета средства ще са достатъчни за нови камери, но ако се наложи допълнително финансиране, ще внесе искане в Общинския съвет това да се случи. Общината обмисля и увеличаване на числеността на общинската полиция. Като вместо 8 души, колкото в момента са общинските полицаи, през следващата година поетапно да станат 16.