Парите за театър - същите, въпреки обещанията за ръст

Докато четох решението на правителството, упорито и натрапчиво в главата ми се настани казаното от един древен поет: „… малките винаги жертва са ставали…”

Парите за театър - същите, въпреки обещанията за ръст

Правителството определи единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през 2012 г. С документа се продължава започналата през миналата година политика на делегирани бюджети, която стимулира добре работещите и ефективни културни институти, се казва в прессъобщението на Министерски съвет.


За всеки продаден билет драматичните театри и тази година ще получават по 12,50 лв., драматично-куклените театри – по 15 лв., куклените театри – по 10 лв.; драматично-музикалните театри – по 40 лв., оперите и музикалните центрове – по 60 лв., а симфониети, филхармонии, оркестри и ансамбли – по 50 лв. Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.


Нов елемент за 2012 г. е определянето на по-високи стандарти на четири културни института, които притежават статут „национално значение”. Така за продаден билет Народният театър „Иван Вазов” ще получава 15 лв., Софийската опера и балет и Софийската филхармония – по 70 лв., и Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – 52 лв.


В настоящото решение няма информация за обещаните субсидии от по 20 хил.лв. на театър в град с население от под 150 000 души, не са разписани и допълнителните стимули за наградени постановки. Оказва се, че делегираните бюджети по сегашната формула обслужват само големите сцени, които без друго не страдат от липса на зрители. При цялата си героическа самоиздръжка един регионален театър, ако гостува в чужбина не получава субсидия, независимо дали играе пред българска публика.

 

Това се отнася и до откупуваните от общините представления, които не надхвърлят пет лева на билет. Като прибавим разходите по транспорт, нощувки и др., се оказва, че няма смисъл от гостувания. Настоящият зимен сезон утежни допълнително разходите, най-вече за отопление. Ако трупите са ограничат да играят само в собствения си град, обаче как да си възвърнат средствата вложени в една постановка с една и съща публика?!