«Презерватирай се»

За осма поредна година Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации, организира Националната информационна антиспин кампания.

«Презерватирай се»

Тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение и към толерантно отношение към хората, живеещи с болестта.  


 

Мотото на кампанията е «Презерватирай се!» и има за цел да напомни, че постоянната и правилна употреба на кондоми е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции. Кампанията стартира на 1-ви декември 2011г. – Световния ден за борба срещу СПИН. Вторият й етап ще се проведе на 14 февруари -  Деня на влюбените, а третият -  ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН - през третата неделя на май.

 

РЗИ – Добрич организира обучение на медицинските специалисти от училищата. На средните учебни заведения и професионалните гимназии в Добрич ще бъдат предоставени презервативи; ще се проведат дискусии на теми “СПИН и СПИ”, “Превенция на ХИВ/СПИН”, “Превенция на рисково сексуално поведение” и др. 

 

В Ученическо общежитие и Дом „Дъга”, както и в определени училища в Ген. Тошево, Тервел и Каварна, наред с обученията ще се проведат и конкурси за най-оригинално любовно послание и за правилно поставяне на презерватив върху банан, с награди за най-добре представилите се. Ще бъдат предоставени червени балони, „Валентинки” и презервативи с „нещо сладко” (бонбон, вафла или бисквита) – т.е. „Сладка безопасност”.

 

До края на февруари медицинските специалисти ще изнасят лекции и беседи. Всяко учебно заведение ще отбележи 14-ти февруари с разнообразни форми и прояви по избор на учениците – изработка на рисунки, колажи, пана, на „Валентинки” с оригинални послания, подреждане на табла с материали за СПИН, провеждане на викторини по темата и др.

 

На 10-ти февруари от 18.30ч. в Общински младежки център”Захари Стоянов” ще се проведе концерт по случай Деня на влюбените.  Ще се раздават презервативи и червени балони.

 

На 14-ти февруари от 16.00ч. на пл. „Демокрация” Общински клуб К7 и РЗИ- Добрич ще отбележат Деня на влюбените с общоградска проява. Ще се раздават презервативи с „нещо сладко” и  червени балони.