11 май - празник на библиотекарите и информационните работници

Библиотекарите са пазители на просветата и културата, на знанието, въображението и идеите

11 май - празник на библиотекарите и информационните работници

На 11 май църквата почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, както и професионален празник на библиотекарите и информационните работници.



За пръв път за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се споменава в „Христоматия славянского язъка“ от 1852г. на Неофит Рилски. През 1857г. Денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година „Цариградски вестник“ съобщава, че в Пловдив и други български градове започнали да честват братята Кирил и Методий като училищен празник, вместо Три светии.

От 1863г. 11 май се установява като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението става и общоучилищен празник на славянските първоучители.

Библиотекарите са пазителите на просветата и културата, на знанието, въображението и идеите. Те се грижат за книгите, подреждат ги, въвеждат ни в техния свят, ориентират ни в него. Особено значимо е първото влизане на детето в библиотеката, отношението, което то получава от библиотекаря към себе си и своя интерес към книгата. В свят, пълен предизвикателства от всякакъв характер, от технологични до финансови, библиотекарите играят ролята на пазители на съкровища.

Честит празник на всички библиотечни работници!