„Грийнпийс“ – България: Опасен газов проект в румънски води застрашава живота в Черно море

Във връзка с проекта на OMV „Нептун Дийп“ утре ще се проведе обществено обсъждане в Каварна

„Грийнпийс“ – България: Опасен газов проект в румънски води застрашава живота в Черно море

Проектът на OMV „Нептун Дийп“ е заплаха и за здравето на българските граждани, и за туризма на Черноморието, категорични са от „Грийнпийс“. От организацията призовават 
гражданите на България към спешни действия спрямо заплахата от мегапроекта за добив за газ „Нептун Дийп“. Той е опасен за екосистемата на Черно море, както и за целите за климатична неутралност на Европа, смятат от „Грийнпийс“.
В становище, изпратено към Министерството на околната среда и водите, „Грийнпийс“ – България изразява остри критики към „Нептун Дийп“ и компанията OMV, която иска да добива газ в румънските води на Черно море. 



Според  „Грийнпийс“ – България МОСВ трябва да вземе активно участие в процеса по трансгранична консултация за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), като не одобри предоставения от румънска страна доклад. 
Във водите на Черно море ще бъдат изхвърлени  над 5 млн. м3 отпадъчни води, които лесно биха стигнали България заради естествените течения в Черно море, предупреждават още оттам. Рискът от аварии в подобни платформи е огромен поради военните действия в Украйна. 

На българските граждани не е предоставен реален достъп до обществени консултации, тъй като такива ще се извършат единствено в гр. Каварна и никъде другаде.
„Грийнпийс“ – България призовава гражданите да изпратят писмо до МОСВ, с което изразят своите опасения от проекта за добив на газ на OMV. Това може да стане на тази страница

Може да научите повече за „Нептун Дийп“ в сайта на  „Грийнпийс“.

Цялото становище на организацията можете да прочете тук

Публичното обсъждане ще се проведе в гр. Каварна на 15 май 2024 от 10 часа в сградата на общината. На събитието се очаква да присъстват представители на румънските власти в лицето на служители от „Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor“ – „Министерство на околната среда, водите и горите“, от „Agentia de Protectie a Mediului Constanta“ – „Национална агенция по опазване на околната среда“, както и експертите, създали доклада за въздействие върху околната среда. Към публичното обсъждане ще се включат и представители на „Грийнпийс“ от България и Румъния и служители на ОМВ – Румъния.