Преглед на печата

Водещите заглавия в пресата днес, 11 февруари 2012 година:

Преглед на печата
в. "24 часа"

Депутатите ловко си вдигат заплатите

Депутатските заплати скачат с 360 лв. и стават 2556 лв. Това става ясно от обявените вчера данни на НСИ за средните възнаграждения у нас. Според правилника на парламента парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието. Вчера НСИ обяви, че за декември сумата е 852 лв.

Големият скок за депутатите идва от изтеклия срок на решението за замразяване на възнагражденията им от декември 2009 г. То бе продължено на 18 февруари 2011 г., но важи само до края на м.г.

в. "Банкеръ"

И закон прегазваме за 30 милиона

Когато става дума за 30 млн. лв., и то сигурни държавни пари, няма как нещата у нас да вървят гладко и всичко да се случва по правилата. Никак не е пресилено дори ако кажем, че борбата за такава сума се води на ръба на закона, с всевъзможни удари и похвати. Именно поради тази причина вече година и половина продължават споровете около централизираната обществена поръчка за осигуряването на самолетни билети за хилядите полети на армията от чиновници. След множество съдебни сблъсъци (виж карето), скандали, пропуски и неясноти търгът отново е на финалната права, но до успешния му край едва ли ще се стигне.

в. "Труд"

1 173 203 лева бонуси за фонд “Земеделие”

1 173 203 лева е раздал фонд “Земеделие” под формата на бонуси и допълнително материално стимулиране през 2011 г., съобщи пред “Труд” шефът на ведомството Румен Порожанов. До края на март м.г. той бе началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Финансист №1 обяви битка срещу чиновническите бонуси, но както “Труд” писа тихомълком раздаде 233 725 лева като коледни добавки на подчинените си.

“За мен е нормално, когато има добре свършена работа, да има бонуси под формата на материално стимулиране”, аргументира се Порожанов.

в. "Телеграф"

Йоско влиза в затвора

8 г. затвор и 680 бона кръвнина отсъди вчера Софийският градски съд на Йосиф Йосифов-Йоско. Той бе признат за виновен за това, че м. г. уби в катастрофа Станислав Михайлов и Димитър Керчев. След зверския удар стана ясно, че Иоско е карал много пиян. Вчера той дойде охраняван от 5 гарда и направи цирк в съда.

в. "Стандарт"

Палят камина със стотачки

Хлапак разпали домашната камина с бащината заплата. 3-годишният Асенчо от Пазарджик бил оставен сам, когато започнал да хвърля оставените на масата банкноти в огъня. "Сам съм си виновен, скарахме се с жената, защото пак не беше запалила камината като хората и отидох да търся разпалки", признава таткото Петър К.

в. "Монитор"

Силвио Данаилов: Отиваме на съд

Ако Лондон бъде посочен официално за домакин на турнира на претендентите, България ще заведе дело в Спортния арбитражен съд в Лозана. Това обяви президентът на БФШ и на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов.

„Лондон може да е предпочитан от Кирсан Илюмжинов, но понякога желанието не отговаря на действителността. Решение на комисията по избора на домакин няма – заяви за „Монитор” Данаилов.  Ако посочат Лондон, ще е незаконно и затова ние ще се консултираме с нашите адвокати и отиваме на съд.