Уорлик: Към шистовия газ се подходи емоционално

Аз ако съм българин щях да поискам да разбера дали в България има шистов газ и какво е качеството му. Това заяви в интервю за ТВ 7 посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Уорлик: Към шистовия газ се подходи емоционално
Изявлението му идва дни след като на посещение у нас бе държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Една от причините за визитата й бе наложеният от Народното събрание мораториум върху добива на шистов газ.
 
Джеимс Уорлик бе категоричен, че към темата за проучванията на американската компания „Шеврон“ се подходило „изключително емоционално“. Това довело до уличните протести и настройване на властите срещу фирмата. Той смята, че преди да се вземе окончателно решение по въпроса, трябвало да има на „на 100 процента разгърната дискусия в българското общество“.
 
Посланикът на САЩ леко разкритикува „Шеврон“, които пристигнали в България неподготвени и не са информирали българите достатъчно за шистовия газ. Никой не иска да навреди на околната среда. България е една изключително красива държава, призна Джемс Уорлик. Той допълни, че добивната компания има намерение да започне проучванията за наличие на шистов газ едва след 2015 г. В случая става дума за един бъдещ период, поясни посланикът на САЩ.
 
Джеймс Уорлик изрази мнение, че България се е превърнала в лидер в Европа по отношение на ядрената енергетика.
 
По отношение на искането на правителството да отпаднат визите за българи за САЩ, той обясни, че решението за това се взема от американския Конгрес. Ако зависеше от мен, бих го направил на момента. В момента ние издаваме 10 годишни визи за бизнесмени, каза Уорлик. Той изрази убеденост, че визите ще паднат в близко бъдеще.