По вариант 1 пишат зрелостниците на втората задължителна матура

В Добричка област подадените заявления за втория държавен зрелостен изпит по профилирана подготовка са 519

По вариант 1 пишат зрелостниците на втората задължителна матура

По вариант 1 пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет. Вариантът беше изтеглен в присъствието на служебния заместник-министър на образованиетои и науката Емилия Лазарова.



Вторият държавен зрелостен изпит е по профилирана подготовка. За него в Добричка област са подадени общо 519 заявления за явяване, съобщиха още от РУО. От тях най-много са  за Английски език - 287 ; География и икономика – 80; Философия 38 ; История и цивилизации  - 20 ; Биология и здравно образование – 27. Останалите са по други предмети, които се изучават в профилирана подготовка - 11 и 12 клас.

Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация също се провежда на 20 май и за него има подадени 490 заявления за явяване в Добричка област. По тема №10 пишат всички, които се явяват за придобиване на професионална квалификация. За този изпит бяха подготвени 18 теми за проверка на теоретичните знания на зрелостниците, а представителят на вестник „Аз Буки“ Зина Соколова на случаен принцип бе избрана да извърши тегленето.

Резултатите от днешните изпити ще бъдат обявени до 7 юни.

ДЗИ по желание ще се проведе в периода  22.05 - 28.05 2024 г. Подадените заявления за матурата по желание са 25.