Дните на органовата музика в Добрич продължават с концерт на проф. Андрес Уибо от Естония

Проф. Андрес Уибо ще свири пред добричлии на 5 юни от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“

Дните на органовата музика в Добрич продължават с концерт на проф. Андрес Уибо от Естония

Поредният участник в Дните на органовата музика в Добрич „Fiori Musicali / Музикални цветя“ е проф. Андрес Уибо от Естония. Той ще изнесе концерт на 5 юни 2024 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.



Андрес Уибо е роден през 1956 г. в Киви-Вигала, Естония. Завършва„Музикална педагогика“ и „Орган“ в  Националната консерватория в Талин при Хуго Лепнурм. Учи и хорово дирижиране при Лембит Верлин. Участвал е в майсторски класове на именити пианисти и органисти. От 1981 г. Андрес Уибо е органист на църквата „Св. Николай“ в Талин, а от 1996 г. е управител и продуцент на Държавния концертен институт Eesti Kontsert.

През 1994 г. Уибо започва работа като преподавател по орган в Естонската академия за музика и театър. Бил е член на жури на редица национални и международни конкурси. Инициатор и артистичен директор на годишния органен фестивал в Талин, Музикалния фестивал Сууре-Яани (посветен на семейството на композиторите Кап) и Бахфеста в Талин. Андрес Уибо е член на борда на Естонския музикален съвет от 1996 г. и заместник-председател на Естонското органно общество от 1999 г., а през 2001-2004 г. е председател на Международното дружество Артур Кап. Изнесъл е повече от 2000 рецитала и концерта с различни солисти и ансамбли в почти всички европейски страни, Русия, Япония и Израел.

Андрес Уибо е носител на годишната награда на Естонската национална културна фондация, годишната награда на Фонда за музика на Културния фонд на Естония, носител е на „Орден на Бялата звезда“, годишната награда на Музикалния съвет на Естония, и титлата Почетен гражданин на енорията Сууре-Яани, град Талин  и енорията Вигала. 

Програмата на предстоящия органов концерт в Добрич включва:
Ди́трих Букстеху́де  - Passacaglia in d  BuxWV 161
Андрес Уибо - Three Choral Meditations 
Арво Пярт - Trivium 
Йохан Себастиан Бах - Dorisches Toccata und Fuga BWV 538
Андрес Уибо - Second movement „And I heared...” from the  „Apocalypsis Symphony”
Йохан Себастиан Бах - Passacaglia et Thema fugatum  c-moll  BWV 582

Билети - на касата на Концертна зала „Добрич“. Цена - 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.