Разработват Регионална програма по заетост за област Добрич за 2024 г.

Комисията по заетост проведе работно заседание

Разработват Регионална програма по заетост за област Добрич за 2024 г.

Заседанието бе открито от председателя на Комисията по заетост – заместник областния управител Живко Желязков, който информира участниците за размера на средствата за реализиране на Програмата, съгласно Националния план за действие по заетостта – 206 065 лв.



Директорът на дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Добрич Северина Савова и началникът на отдел „Посреднически услуги“ в ДБТ Атанас Йорданов запознаха участниците с определените параметри – програмата е насочена към безработни до 29 години, безработни лица над 55 години, както и трайно безработни, лица с увреждания, лица без квалификация или с основно и по-ниско образование. Продължителността на наемате е от 3 до 5 месеца, като Програмата трябва да приключи до 13.12.2024 г. Северина Савова посочи, че с средствата, определени за област Добрич, се осигуряват 37 работни места, като разчета е за заплащане от 933 лв. месечно при 8-часов работен ден, и 5.58 лв./час при по-малък от 8 часа работен ден. Атанас Йорданов представи Методиката. Разпределението на работни места по общини и за областта е съобразно средно месечното равнище на безработица и средно месечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година, посочи още А. Йорданов, а именно – по 1 работно място на 8-часов работен ден могат да разкрият в общините Каварна и град Добрич, 2 – в община Балчик, по 3 – в общините Добричка и Шабла и Областна администрация, по 6 – в общините Тервел и Генерал Тошево, и 12 работни места – в община Крушари. Заместник областният управител декларира, че Областна администрация няма да участва, в резултат на което 3-те работни места бяха преразпределени по спомената по-горе Методика, в резултат на което с по едно повече се увеличиха възможните работни места в общините Крушари – 13 броя, Тервел – 7 броя, и Каварна – 2 броя. Отбелязано бе, че общините могат да наемат безработни лица и на 4-часов работен ден, като така ще увеличат броя на временно заетите.

Предстои още едно заседание, на което да се разгледа и гласува изработения вариант на Регионална програма за заетост на област Добрич, която до 14.06.2024 г. трябва да бъде изпратена в МТСП за одобрение.

В рамките на заседанието в точка „Други“ директорът на ДБТ Северина Савова съобщи, че е стартирал приемът на заявления в електронна платформа на страницата на Агенцията по заетостта за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“. Допустими кандидати за участие са заети и самостоятелно заети лица. Тя информира още, че е започнал прием и по Програма „Младежка заетост +“, като е отпаднало изискването за младите хора до 29 години това да бъде първа работа.