31 май – Световен ден без тютюнопушене

Тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души в света

31 май – Световен ден без тютюнопушене

Световният ден без тютюнопушене – 31 май, се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).



В този ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление. 

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на СЗО тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни.

Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. 

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за Европейския съюз този процент е 17%. 

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ жизнен цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на CO2 годишно. 

В цялата страната регионалните здравни инспекции организират различни инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюн. В кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации.