Полският посланик д-р Мачей Шимански открива в Шабла фотографска изложба, посветена на птиците

Изложбата е под наслов „Българските птици през очите на един поляк“ и се открива днес от 17,30 часа в Зеления образователен център в Шабла

Полският посланик д-р Мачей Шимански открива в Шабла фотографска изложба, посветена на птиците

Посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански, който е любител на природата и страстен почитател и познавач на птиците, ще представи фотографската си изложба „Българските птици през очите на един поляк“ в Зеления образователен център в Шабла. Събитието ще бъде съпътствано от презентация - работилница на тема „Как да се снимат птици“, която ще е открита за любители и професионалисти. Занятието ще бъде проведено на български език.



Посланик Мачей Шимански наблюдава птиците активно вече почти 35 години, което му помага при тяхното заснемане. Той е и учредител на Клуба на посланиците, които говорят български.

„Фотографирането на птици е една от най-трудните области. „Mоделите” често обитават трудни и недостъпни места, много са плашливи, мобилни, активни и правят всичко, за да не се получи снимката. Затова методите, които използва авторът, за да се приближи до тях, приличат на използваните от ловците или специалните отряди: търпение, концентрация и специално оборудване: мрежи, палатки и костюми в маскировъчни цветове. Всичко това е в пълен контраст с костюма и вратовръзката, които са ежедневното облекло на посланика в неговата професия“ – споделят организаторите на изложбата.

Приключението с фотографията на посланик Шимански започва през 2001 година с аналоговия Canon EOS 300. През 2007 г. с Canon EOS 30D той навлиза в света на цифровите апарати и е погълнат от фотографирането на птици. Оттогава не си представя излизане сред природата без фотоапарат.

Изложбата се открива днес от 17.30 часа в Зелен образователен център – Шабла.