Красимир Станев: „Албена“ е в трудна ситуация, не по-различна от тази и в други морски курорти в страната

Изпълнителният директор на к.к. "Албена" Красимир Станев беше домакин на форум "БГ туризъм - лято 2024", организиран от БТА

Красимир Станев: „Албена“ е в трудна ситуация, не по-различна от тази и в други морски курорти в страната

Бизнесът ни толкова много е закъсал, че трябва да приемаме съвети, откъдето ни предлагат“, посочи Красимир Станев по време на фоума и допълни, че медиите са сред тези възможности за подкрепа. Сред причините за проблемите в сектор туризъм Красимир Станев изтъкна пандемията, войните, недоверието – всичко това по думите му действа негативно на отрасъла. 



Сезонът започва наистина много трудно, дай Боже да завърши по-добре“, сподели Станев. Той допълни, че за България и туризма тук той е чул израза, който наистина важи и обобщава цялата ситуация, а именно – „Вие сте най-добре пазената тайна“. „Туристите идват с недоверие, заминават си очаровани и се чудят как може нищо никой да не знае за това, което е България, почти в сърцето на Европа“, заяви Станев. Според него основната причина за това е в ниското самочувствие на управители и директори на курортни комплекси, защото чувстват, че работят в отрасъл, който няма сили да се изправи и да даде на България това, което може да даде. 

Може би трябва да се напомпаме с повече самочувствие“, категоричен е Красимир Станев. Той изрази убеденост, че рекламирането на страната ни, започнато от предходното правителство, трябва да продължи.  „Резултатите ще дойдат след години, но трябва да продължим тази кампания, защото имаме страшно много неща, с които да се похвалим и с които да се покажем“, заяви Красимир Станев. 

Станев постави проблема за отношението към турските туристи и как „ги пъдим“ от страната ни „по недостоен начин“, имайки предвид визовия режим. По думите му визите са затруднени и по административни, и по финансов причини, защото освен че са скъпи, се и бавят. В същото време българите влизаме в Турция само с лични документи. „Ние трябва да направим така, че да облекчим тяхното пребиваване в България. Визите за ваканция трябва да бъдат издавани много бързо, на много ниска цена, за да дойдат стотици хиляди туристи от нашата южна съседка“, заяви Станев.