3 юни – Световен ден на велосипеда

Велосипедът е най-екологично чистият и евтин вид транспорт, който поддържа здравето на хората

3 юни – Световен ден на велосипеда

Световният ден на велосипеда - 3 юни, е утвърден от Генералната Асамблея на ООН през април 2018 г. и подписан от 56 държави. За рождена дата на колоезденето се счита 31 май 1868 г., когато по алеите в парижки парк се е провело първото състезание с велосипеди на 2 000 метра.



Счита се, че първият в света двуколесен велосипед е изобретен от руския крепостен селянин Ефим Артамонов. Конструкцията му била толкова здрава, че мъжът изминал разстоянието от Урал до Петербург със скорост 10 км/ч, за да присъства на коронацията на Александър I през 1801 г., където представил изобретението си на императора.

Майкъл Педерсен е човекът решил проблема с размера на колелата и тежестта на велосипеда. Той прави велосипед с две еднакви колела и с лека желязна рамка, която тежи само 10 кг. През 1885 г., имайки предвид постижението на Педерсен, Стърли, английски изобретател и индустриалец,създава своя „Роувър“, на който двете колела са с еднакъв диаметър (71 см), задната вилка е наклонена напред, рамката е тръбна, а седалката на пружина

Интресен факт е, че първите модели на двуколесното превозно средства нямали педали. Колоездачът трябвало да се предвижда с тласъци. Педалите били добавени към предното колело през 1861 година, а веригата през 1870. Чак през XXI век велосипедът бил оборудван с гуми и скорости.

Велосипедът е най-екологично чистият и евтин вид транспорт, който спомага за опазване на околната среда, поддържа здравето на хората и подпомага развитието на спорта. Редовното колоездене спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система, което с течение на времето позволява на сърцето и белите дробове да работят по-ефективно, да доставят по-бързо и по-голямо количество кислород там, където е необходим.