Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ ще се проведе за 55 -ти път в Дебрене на 29 юни

Фолклорното събитие е част от Националния културен календар на България

Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ ще се проведе за 55 -ти път в Дебрене на 29 юни

55-то издание на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“ – Дебрене 2024г. ще се проведе на 29 юни в местността „Славната канара“. Очаква се тази година в конкурса да се включат около 2 500 изпълнители. Проявата се организира от Община Добричка  и е най-мащабното събитие в културния календар на общината.



Съборът дава шанс за изява на певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли за автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Възможност за участие имат и чуждестранни изпълнители и състави. Съборът има конкурсен характер.

Местността "Славната канара" край с.Дебрене е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. На това място през 1968 година възниква фолклорен събор като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с.Стожер и съседните села. 

Тази година фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" ще отбележи своето 55-то поредно издание. Форумът е носител на добруджанската култура и бит, на народните традиции и българската духовност. За поредна година събитието е включено в Националния културен календар на България.