1168 десетокласници ще се явят на НВО по БЕЛ в Добричка област

Изпитът ще се проведе на 10 юни с начало 11.00 часа

1168 десетокласници ще се явят на НВО по БЕЛ в Добричка област
МОН

Националното външно оценяване по български език и литература в 10-ти клас ще се проведе на 10 юни. То ще започне в по-късен час заради насрочените избори за национален и европейски парламент на 9 юни. Изпитът за десетокласниците ще започне в 11.00 часа, за да могат училищата с изборни секции спокойно да организират провеждането му.



10 юни е обявен за неучебен за всички останали ученици в училищата с изборни секции.

Националното външно оценяване в края на 10-ти клас цели да диагностицира индивидуалния напредък и образователните потребности на учениците и да установи степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението в първия гимназиален етап, определени в държавния образователен стандарт за общо образователна подготовка. Също така се прави и мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието. 

Десетокласниците ще се явят на национално външно оценяване по математика на 12 юни, по чужд език на 11 юни и по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – на 14 юни 2024 г.

В Добричка област на изпит по БЕЛ ще се явят 1168 десетокласници, по математика – 1168, по  чужд език – 83 и по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – 29, информират от РУО – Добрич.

Началото на изпита по математика е от 8,00 часа, на изпита по чужд език е различен за различните нива. Началото на изпита по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности е от 9,00 часа, информират още от РУО в Добрич. Учениците трябва да са в училищната сграда половин час преди изпитите.