Президентът Румен Радев засади дърво в Ботаническата градина в Балчик по повод Световния ден на околната среда

Президентът Румен Радев, служебните министри на околната среда Петър Димитров и на образованието проф. Галин Цоков бяха сред официалните гости в Университетската ботаническа градина в Балчик на отбелязването на Световния ден на околната среда

Президентът Румен Радев засади дърво в Ботаническата градина в Балчик по повод Световния ден на околната среда

Ботаническата градина в Балчик на СУ „Св. Климент Охридски“ като една хармония и съчетание на уникално растително биоразнообразие, защитена местност и историческа забележителност беше домакин на Световния ден на околната среда. 



Президентът Румен Радев посочи, че Световният ден на околната среда е посветен на световното бъдеще. „Ние не можем да върнем времето назад, но можем да се погрижим за възстановяването на почвите ,въздуха и водите и за мен ключовата дума тук е балансът“, заяви Румен Радев. Президентът посочи още, че природните ресурси на земята са ограничени и ние трябва да го знаем и да се отнасяме внимателно с тях. Според него човекът, ако постъпва неразумно към природата, може да бъде по-страшен и от радиацията. „Нашата природа не е просто въздухът, който дишаме, не е просто земята, която ни храни, не е просто водата, която пием. Нашата природа е олицетворението ни на отношението на самите нас към нашето бъдеще“, допълни Румен Радев. Той призова да бъдем непримирими към всякакво замърсяване и да не допускаме то да се случва около нас. „Ние трябва да бъдем непримирими, защото България е най-прекрасната страна. Ние имаме невероятно природа, ние сме надарени от Бог с една прекрасна земя и ви призовавам всички заедно да пазим нашата България“, посочи Румен Радев. 

Фокусът на тазгодишния Световен ден на околната среда е върху глобалното засушаване и опустиняването на земите, предвидени за земеделие, заяви министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров. „Това е от изключително значение за нашата планета, защото всички ние пряко зависим от природата, а тя е под пряка заплаха от човешката дейност“, допълни министър Димитров. Според него трябва да се намерят трайни научни решения и подходи, които да доведат до опазване на почвата и природата като цяло. 

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов посочи в поздравителното си слово, че ръководената от него община не е получила нито една забележка от еко организация след изготвянето на Общия си устройствен план за развитие. Той благодари на президента, министрите и другите официални лица, че са избрали именно Балчик за отбелязването на Световния ден на околната среда. „Трябва да продължим да създаваме прекрасни места за живот, работа, учение, почивка и др. Балчик е мястото, където се опитваме да съчетавам всичко това, опазвайки природата и това, което ни е дадено“, посочи Ангелов. 

Президентът Румен Радев, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ и кметът на Община Балчик Николай Ангелов засадиха три брези от вида златен обелиск.